The Pope runs on Guinness

Op de late avond van 6 augustus vertrok de Britse marathonloper Robert Pope vanuit Galway City aan de westkust van Ierland voor een tochtje van 211 kilometer dwars over het hele eiland Ierland; naar Dublin.

Klein detail: Hij deed dat rennend; in slechts 23 uur en 39 minuten! Dat is gemiddeld 8,9 km/u!

Robert Pope na aankomst op de Samuel Beckett brug in Dublin – Foto: BBC

Op zaterdag, na het nuttigen van een pint Guinness met zijn ondersteuningsteam (4 goede vrienden) in een plaatselijke pub bij Galway’s Spanish Arch, dompelde Pope zijn voeten even in het water van de Atlantische Oceaan en vertrok om 22:37 uur lokale tijd naar Dublin om daar langs onderstaande route (voornamelijk traditionele weggetjes en kanaalpaden) op zondagavond aan te komen.

Pope, uit Liverpool, besloot iets meer dan twee maanden geleden in een opwelling de mammoetroute aan te pakken, voordat hij besloot van de gelegenheid gebruik te maken om geld in te zamelen voor de World Wildlife Foundation (WWF).

Het was de bedoeling dat hij een trainingsprogramma van acht weken zou doen, maar hij wilde ook erg graag naar het Glastonbury Festival en moest tussendoor ook werken, dus het waren naar eigen zeggen waarschijnlijk maar vijf weken training.

Nu is Pope als ultraloper wel wat gewend en heeft als ultramarathonloper reeds naam gemaakt met uitdagingen die variëren van onconventioneel tot buitengewoon.
In 2018 bracht hij hulde aan de film Forrest Gump door meer dan 24.141 km door de VS te rennen. Hij voltooide de route in 422 dagen en schreef de reis op in zijn boek Becoming Forrest: One Man’s Epic Run Across American.

Ditmaal kwam de vermoeidheid sneller opzetten dan Pope had gedacht, maar met de steun van zijn team en blikjes cola in combinatie met wat pijnstillers keerde zijn vorm terug.
Daarnaast kreeg hij onderweg steun van drie spontane supporters die via sociale media van zijn inspanningen hadden gehoord. De eerste had 45 minuten gereden om hem een tros bananen te brengen. In het dorpje Cloghan kwam het personeel van de plaatselijke SPAR hem aanmoedigen en een ​​portie graanrepen aanreiken. Toen Pope tenslotte Dublin binnenkwam en de laatste kilometers door de verkeerschaos van met bussen gevulde rijstroken langs de rivier de Liffey rende, verscheen een hardloper genaamd Tony om hem naar de finish te leiden door voor hem te gaan rennen en tegenliggers te waarschuwen.
Nadat hij de Ha’penny Bridge had bereikt, besloot Pope nog een extra mijl te rennen; naar de Samuel Beckett-brug, waar de Liffey uitmondt in de Ierse Zee. Hij had daarmee dus letterlijk van de Atlantische Oceaan naar de Ierse Zee gerend.

Nadat ze ruim voor middernacht in Dublin waren aangekomen, was er maar één manier om een mijlpaal in Ierland te markeren: Het plan was om binnen 24 uur naar Dublin te gaan voor een pint, en dus sloot Pope de tocht afsloot zoals die begonnen was; met een pint Guinness, samen met zijn 4 vrienden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.