Ameriguns

De helft van alle vuurwapens in de wereld die in het bezit zijn van particulieren voor niet-militaire doeleinden, bevinden zich in de Verenigde Staten van Amerika. Het totaal aantal civiele vuurwapens is groter dan het aantal inwoners van het land: in 2017 waren er naar schatting ruim 393 miljoen vuurwapens op een populatie van ruim 326 miljoen mensen; 1,2 vuurwapen per inwoner. In vergelijking: in buurland Canada was de verhouding 0,34 en bij de zuiderburen Mexico 0,13; net iets meer dan in België (0,127) en veel meer dan in Nederland (0,026)

Het krankzinnig hoog wapenbezit in de USA is het resultaat van een dodelijke cocktail van “traditie” en grondwettelijke garantie. Het is immers geregeld in het tweede amendement van de grondwet van de Verenigde Staten, geratificeerd in 1791:

„A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.“

„Aangezien een goed geregelde militie nodig is voor de veiligheid van een vrije staat, zal geen inbreuk worden gemaakt op het recht van het volk om wapens te bezitten en te dragen.“

Tweehonderdvijftig jaar later is dat Tweede Amendement nog steeds ingebakken in alle aspecten van het Amerikaanse leven. Dat stukje tekst “A well regulated militia” wordt nu geïnterpreteerd als “elke idioot”.

Assault Weapons zijn erg populair; blijkbaar wil men zich kunnen verdedigen met een aanvalswapen, maar pistolen en geweren zijn toch het meest populair. In de maand maart 2020 werden alleen in de USA 2,3 miljoen wapens verkocht.

Joel, Lynne, Paige en Joshua met 80% van hun vuurwapen verzameling – Foto: © Gabriele Galimberti

De bovenstaande foto is van de Italiaanse fotograaf Gabriele Galimberti (1977) die jarenlang heeft gewerkt aan allerlei documentaire fotografie-projecten over de hele wereld, waarvan sommige in boekvorm zijn uitgegeven, zoals Toy Stories, In Her Kitchen, My Couch Is Your Couch en The Heavens.

Het project waarmee hij de World Press Photo 2021 won in de categorie “Portrait Stories” was zijn project The Ameriguns.

Op de fot staan Joel, Lynne, Paige en Joshua (44, 43, 5 en 11 jaar oud) uit centraal Texas. Ze noemen zichzelf “dwangmatige kopers en serieverzamelaars.” Joel verzamelt horloges, motorfietsen en op afstand bestuurbare auto’s en Lynne verzamelt vuurwapens. Ze heeft er (naar schatting) tussen de 150 en 170; het aantal weet ze niet want ze vindt het leuk om ze zelf te bouwen en aan te passen en heeft dus altijd een aantal wapens in stukjes liggen. In plaats van de losse onderdelen te verkopen koopt ze nieuwe onderdelen om een nieuw wapen te kunnen bouwen.

Hun 11-jarige zoon Josh heeft haar enthousiasme geërfd en loopt door het huis met een pistool dat hij zelf heeft gebouwd (zie foto) van onderdelen die hij online heeft gekocht.
Zijn kleine zusje Paige is pas 5 en mag dus vooralsnog alleen schieten onder ouderlijk toezicht. Het arme kind heeft nog geen eigen wapen.

Gabriele Galimberti voor dit project naar alle uithoeken van de Verenigde Staten gereisd om trotse wapenbezitters te ontmoeten en hen en hun wapens te fotograferen.

Ik begon met wat statistieken en zal er ook mee afsluiten:

Uit een onderzoek in 2015 bleek de helft van al die vuurwapens in de USA in bezit te zijn va 3% van de bevolking. De eigenaren in deze groep hadden verzamelingen van tussen 8 en 140 wapens met een gemiddelde van 17 wapens per persoon.

Het aantal dodelijke slachtoffers van een vuurwapen was in 2019 in de USA; 39.707, ofwel 12,21 per 100.000 inwoners, waarvan 4,46 moord/doodslag en 7,32 zelfmoord. Ter vergelijking: in Nederlands was dat in hetzelfde jaar resp. 0,58, 0,29 en 0,28.
Een jaar later, in 2020 was het aantal dodelijke slachtoffers in de USA opgelopen tot een recordhoogte van 45.222, ofwel 13,6 per 100.000 inwoners.


Edit: Niemand kan de krankzinnigheid van de wapengekte in de USA beter uitleggen dan Geoff James Nugent, beter bekend als Jim Jefferies; een Australische komiek met een dubbele Australische en Amerikaanse nationaliteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.