Golfbiljart

Toen ik een puber was kwam ik op zondag wel eens in het oudste café van het dorp dat gerund werd door drie zussen op leeftijd; allen vrijgezel. Dat oudste café van het dorp had een houten vloer, tafeltjes met “Perzische” tafelkleedjes waar oude mannetjes hun bier en jonge/oude jenever dronken en een Hofnar sigaar rookten. Als die sigaar zover was opgebrand dat hij eigenlijk niet meer veilig tussen de lippen gehouden kon worden staken ze een lucifer in het einde zodat met de lucifer tussen de tanden geklemd de sigaar zover als mogelijk kon worden genuttigd.
Er was wel een tap aan de toog, maar die heb ik nooit in gebruik gezien. De zusters verkochten flessen bier vanuit een grote koelkast. Er was geen toilet maar als man kon je buiten onder een afdak in een verhoogde goot plassen. Ik heb geen idee hoe dat voor eventuele vrouwelijke gasten geregeld was, mochten die daar ooit komen.

Het oudste café van het dorp had dit alles, maar ook een jukebox en een biljart; een golfbiljart wel te verstaan.

Poolbiljart (op tapijt) – Foto: GopherSport.com

Die totaal-combinatie was voor mijn broers B. en J., mijn neef R. en ik de reden waarom wij het etablissement bezochten. Dat een van de zussen de stekker van de jukebox uit het stopcontact trok als er klachten kwamen over onze muziekkeuze verhoogde de sfeer. En dat de houten vloer niet helemaal stabiel was zodat je speciale effecten op het biljart kreeg wanneer iemand op weg naar de plasgoot stamvoetend langs liep was ook prettig (behalve wanneer het net jouw beurt was).

Het ging ons dus duidelijk niet om de gastvrijheid van de drie oude zussen, of de kwaliteit van het bier, de muziek, het biljart of het sanitair, maar om de totaalbeleving, de speciale ambiance en de all-round cultuurtrampoline.

Helaas zijn de drie zussen inmiddels overleden en is het oudste café van het dorp omgebouwd tot restaurant. Het golfbiljart is gered en staat nu in ons dorpscafé “Het Wapen van Xokum“.
Ik heb die golfbiljarts nooit meer ergens anders gezien, maar zag dat de sport wordt nog wel bedreven in de regio Echt (Limburg waar ook de Nederlandse Golfbiljart Bond (N.G.B.) gevestigd is.

Advertentie

Hou je van bier (of een ander drankje), van bitterballen (of een ander hapje) en van onze “Zingende Monteur” Evert Bombeke (of van muziek)?
Kom dan naar ons “gezellig” dorpscafé met blowingbaan en “authentiek” golfbiljart.

Dorpscafé “Het Wapen van Xokum

Tevens Bowlingcentrum De Backswing
Ons motto:
Doe maar gewoon gek, dat vinden wij gek genoeg gewoon
Kerkstraat 11
6791 DW Xokum
telefoon 02889 00202

Géén WiFi, geen pinautomaat of dat soort moderne fratsen aanwezig.
Gewoon contant betalen, dus ook niet op de pof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.