Topmodel

Fruttekoek   3 april 2022   1 reactie op Topmodel

In een Tweetmatige berichtwisseling met de zeer gewaardeerde heer Guido de Greef werd mijn geheugen op de proef gesteld.

Ik dacht mijn oude Philips “212” platenspeler op de foto te herkennen, maar bij nadere inspectie van mijn geheugen bleek dat twee van mijn broers dat apparaat hadden, en dacht ik zelf destijds de opvolger van Philips (de “222”) te hebben gehad.

Na twee geheugenfouten kwam ik toch op het juiste item terecht; het betrof een kopie van de Philips platenspeler 22GA222 uit 1976. Philips verkocht in die periode veel van haar artikelen ook onder andere merknamen. Deze Philips 22GA222 Electronic was ook te koop onder de merknamen Erres en Aristona als SG1222 Electronic. Het verschil zat -naast merk en typenaam- alleen in de buitenkant en (veel belangrijker) in de prijs, dus kocht ik in 1977 van mijn zuurverdiende vakantiebaantjesgeld de Aristona uitvoering in een kast van soort namaak notenhout.

Aristona SG1222 Electronic – foto van CataWiki

Zoals het Nederlands Grammofoon Genootschap schrijft was dit inderdaad een topmodel, met tiptoetsen voor START, STOP, 33 en 45 toeren. Ook een gedempte armlift en fijnregelinstellingen voor de 33 en 45 toeren, die je prima kon inregelen dankzij de stroboscoop strepen op de draaischijf. Ook had het apparaat een automatisch plaatformaatherkenningssysteem, zodat de naald na het aanraken van de START toets de naald naar de juiste beginpositie bracht voor singles en elpees.

Helaas vertoonde de Aristona ook de typische Philips verschijnselen: we waren thuis echte Philips adepten, maar bij alle apparaten van dat merk gingen op enig moment de bedieningsknoppen kapot. Dat het hier tiptoetsen betrof maakte niet uit; die begonnen er een eigen interpretatie van hun voornaamste functie op na te houden; ofwel reageerden ze niet op mijn vinger, ofwel besloten ze halverwege een draaibeurt ineens dat het tijd was om te stoppen of opnieuw te starten.

De eigenzinnige tiptoetsen van de Aristona SG1222 Electronic – foto van CataWiki

Ook had de draaitafel een stopkap met scharnieren die aanvankelijk goed werkten, maar na een paar jaar ofwel te vast ofwel te los waren zodat je twee handen nodig had om het te openen of dat de kap met een klap op je nieuwe, maagdelijk onbekraste elpee klapte.

Desondanks heb ik er bijna 25 jaar plezier van gehad en nam ik de eigenzinnige tiptoetsen op de koop toe.

One thought on “Topmodel

  1. Ximaar

    Mijn oudste broer had de Philips-uitvoering. Zelf had/heb ik een eenvoudigere, met ingebouwde versterker. Aan die stofkap had ik een meebewegend borsteltje van Termeulen bevestigd. Plaat op zetten, naald er op en dan de kap dicht zorgde ervoor dat de plaat tegelijkertijd werd schoorngeveegd. Klep omhoog en de platenbezem ging zelf weer naar de beginstand. Later is zoiets nog ‘uitgevonden’ door Lenco. Ik had overuigens niets aan een stroboscoop. De draaisnelheid werd bepaald door de PEN. In de USA draaide ie 20% sneller. Er zaten echte schuifregelaars in voor volume, balans en klankkleur. Die hadden al vrij snel last van vocht. De snaar heb ik een paar keer vervangen, is nu weer compleet slap/verweekt. Gelukkig staan al mijn platen op youtube. https://www.youtube.com/watch?v=A3aW1pJeddg

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.