Coastal Beach Sprints

Coastal Beach Sprints” of kortweg “Beach Sprint” is een roeidiscipline die wordt gekenmerkt door een korte maar intense race op open water. De race begint met een Le Mans-start, waarbij de roeiers vanaf het strand naar hun boten rennen en dan zo snel mogelijk naar een boei roeien op ongeveer 250 meter afstand. Nadat ze de boei hebben gerond, roeien ze terug naar het strand en rennen ze vervolgens naar de start/finishlijn waar ze als eerste op een buzzer-knop moeten drukken.

Beach sprint is een zeer uitdagende sport, omdat het een combinatie vereist van kracht, snelheid, uithoudingsvermogen en behendigheid. De roeiers moeten in korte tijd veel vermogen leveren, zowel op het water als op het strand. Beach sprint is ook een tactische sport, waarbij de roeiers rekening moeten houden met de wind, de stroming en hun tegenstanders.

Er wordt gewerkt met een knock-out systeem zodat de strijdende ploegen maximaal op de proef worden gesteld.

Beach sprint is een relatief nieuwe discipline in de roeisport (ik kon nog geen Wikipedia pagina vinden over deze sport), maar het wordt snel populair over de hele wereld, of in elk geval bij landen die zich een geschikt strand kunnen permiteren.
Het is een uitdagende sport om aan mee te doen en ook een spectaculaire sport om naar te kijken, zoals afgelopen week nog bij deze zinderende finale tussen Groot Brittannië en Tunesië:

In 2028 zal beach sprint voor het eerst op het olympische programma staan. Dit zal ongetwijfeld bijdragen aan de populariteit van de sport.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.