De Nakba; Al-Tantoera

Jaarlijks herdenken Palestijnen wereldwijd op 15 mei de ‘Nakba’ (Arabisch voor ‘catastrofe’): de periode van 1947-1949, waarin meer dan 700.000 Palestijnen werden verdreven of op de vlucht sloegen voor zionistische milities in en rond de oprichting van de staat Israël en de ‘Israëlische onafhankelijkheidsoorlog’ van 1948.

Een van de tragische voorbeelden van de Nakba is de geschiedenis van het dorp Al-Tantoera.

Al-Tantoera is een voormalig Palestijns dorp gelegen aan de Middellandse zeekust in het Israëlische district Haifa, 24 kilometer ten zuiden van de stad Haifa. Het dorp werd in 1948 tijdens de Arabisch-Israëlische Oorlog verwoest en de bevolking werd verdreven of vermoord.

Al-Tantoera werd voor het eerst genoemd in de 12e eeuw. Het dorp was gelegen op een heuveltop met uitzicht op de Middellandse Zee. De bevolking was voornamelijk moslim, maar er was ook een kleine christelijke gemeenschap. De inwoners leefden voornamelijk van landbouw en visserij.

In 1948 werd Al-Tantoera aangevallen door de Alexandroni Brigade van het Israëlische leger. Het dorp werd verwoest en de bevolking werd verdreven. De meeste inwoners vluchtten naar naburige dorpen of steden, maar een klein aantal werd gevangengenomen en vermoord: In 2022 werd bekend dat de brigade in 1948 een massamoord had gepleegd op de inwoners van Al-Tantoera. Er zijn aanwijzingen dat tientallen of zelfs honderden mensen werden gedood, waaronder vrouwen en kinderen. De moorden werden lange tijd verzwegen, maar in 2022 werd een onderzoek gestart naar de gebeurtenissen.

De verwoesting van Al-Tantoera was een van de vele tragedies die plaatsvonden tijdens de Arabisch-Israëlische Oorlog. Het dorp is een symbool van de Palestijnse verdrijving en de onrechtvaardigheid die de Palestijnen hebben meegemaakt. Geen van de dorpelingen mocht ooit terugkeren. Een paar weken na de val van Al-Tantoera werd in het gebied de kibboets Nahsjolim opgericht. Met uitzondering van enkele huizen en een fort werd het hele dorp gesloopt. Op de locatie bevindt zich nu een Holiday Village.

Verschillende geïnterviewde Israëlische veteranen vertelden dat ze getuige waren van een bloedbad in Tantoera nadat het dorp zich had overgegeven, waarbij het aantal dodelijke slachtoffers varieerde van “enkele” tot “enkele tientallen” of “meer dan 200”. Ze bevestigden dat soldaten van de Alexandroni Brigade ongewapende mannen hadden vermoord nadat de strijd was geëindigd, en dat de slachtoffers inderdaad waren begraven in een massagraf, dat zich nu onder de parkeerplaats van Dor Beach nabij de Holliday Village bevindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.