Harnasvoetbal Toernooi

Internationaal Harnasvoetbal Toernooi 2023: Voetbal in Harnas met een Middeleeuwse Twist

Op 9 september 2023 was het weer zover: een van de meest unieke en ongewone voetbaltoernooien ter wereld – het Internationaal Harnasvoetbal Toernooi. Dit unieke voetbaltoernooi, dat elk jaar op de tweede zaterdag van september wordt gehouden bij een middeleeuws kasteel van een van de deelnemende teams, vereist van deelnemende spelers dat ze volledige middeleeuwse harnassen dragen, compleet met zwaarden, terwijl ze proberen te scoren met meerdere ballen. Voor dit jaar was Sporting Club Pétaouchnock uit het gelijknamige Franse dorp de trotse gastheer van dit opmerkelijke “tournoi d’armure” evenement op het landgoed van Château Pétaouchnock.

De Magie van Pétaouchnock:

Dit jaar bracht het toernooi dus een vleugje Franse flair naar het middeleeuwse spektakel. Het schilderachtige dorp Pétaouchnock, met zijn charmante kasteel als decor, zorgde voor een adembenemende setting voor het toernooi. De gastvrijheid van de lokale bevolking en de historische ambiance van het dorp voegden een extra dimensie toe aan de festiviteiten.

De Harnassen en Zwaarden:

Een van de meest opvallende kenmerken van het Harnasvoetbal Toernooi is natuurlijk het verplichte gebruik van volledige middeleeuwse harnassen. Spelers moeten deze zware uitrusting dragen terwijl ze over het veld rennen en proberen te scoren. Het dragen van zwaarden voegt een extra uitdaging toe aan het spel, terwijl de harnassen voor een unieke visuele ervaring zorgen.

De Spannende Wedstrijden:

Hoewel er in theorie teams van over de hele wereld kunnen deelnemen aan het toernooi, draait het hoofdgevecht vooralsnog altijd om de twee lokale teams: onze eigen Xokumse Boys en Sporting Club Pétaouchnock. Blijkbaar zijn er geen andere voetbalteams bereid om in de hitte te voetballen in een middeleeuwse wapenrusting. De rivaliteit tussen deze twee teams was intens, en beide streden om de titel van kampioen van dit buitengewone evenement.

De Uitkomst:

Na een dag vol spannende wedstrijden, opwinding en middeleeuwse flair, bleken de Xokumse Boys wederom de verliezers te zijn. Ze hadden hun reputatie als onbetwiste verliezers van het Harnasvoetbal Toernooi behouden.
Er vielen geen gewonden bij de spelers, maar als trainer van de Xokumse Boys moest ik (Per Ulykke) met de ambulance afgevoerd worden nadat ik -gekleed in een compleet harnas- bijna verdronk toen ik het zwaard dat ik in de slotgracht had laten vallen probeerde op te vissen.

De lokale bevolking van Pétaouchnock vierde uitbundig hun overwinning, terwijl Sporting Club Pétaouchnock met trots terugkeek op hun rol als gastheren.
Om hun reputatie hoog te houden zette de leden van de Xokumse Boys en de meegereisde supporters volledig in op het winnen van de derde helft.

Een Erfgoed van Sportieve Durf:

Het Internationaal Harnasvoetbal Toernooi van 2023 bewees opnieuw dat sport niet alleen draait om competitie, maar ook om het vieren van geschiedenis, traditie en gemeenschap. Elk jaar brengt het toernooi mensen van over de hele wereld samen om te genieten van een uniek spektakel dat een brug slaat tussen het verleden en het heden. We kijken nu al uit naar de volgende editie, waarin een nieuw land het stokje zal overnemen en het middeleeuwse voetbalfeest voortzet.

Dankwoord

De spelers van de Xokumse Boys willen bij deze alle teamleden van Sporting Club Pétaouchnock bedanken voor de leuke dagen, de beheerders van Château Pétaouchnock voor de gastvrijheid, en vooral Evert Bombeke voor het ontwerpen, bouwen, smeden en onderhouden van de wapenrusting.

En ik heb een lief “beterschap” kaartje van de teamleden gekregen met een foto van mij in een Franse ambulance.

In 2024 komen de ridders van Sporting Club Pétaouchnock naar Xokum waarden het toernooi bij ons kasteel Conterfait zal worden gehouden.

Hieronder overzicht van de toernooien tot nu toe

DatumPlaatsWinnaarBijzonderheden
9-9-2023Pétaouchnock (FR)Château PétaouchnockSporting Club PétaouchnockAmbulance voor Per Ulykke
10-9-2022Xokum (NL)Kasteel ConterfaitSporting Club PétaouchnockMet Per Ulykke naar SEH
11-9-2021Pétaouchnock (FR)Château PétaouchnockSporting Club PétaouchnockDokter opgeroepen voor Per Ulykke
12-9-2020Xokum (NL)Kasteel ConterfaitSporting Club PétaouchnockPer Ulykke ziek door voedselvergiftiging
8-9-2018Pétaouchnock (FR)Château PétaouchnockSporting Club PétaouchnockAmbulance voor Per Ulykke
9-9-2017Xokum (NL)Kasteel ConterfaitSporting Club Pétaouchnock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.