Artificiële Energiency

Vandaag zag ik op NOS.nl een artikel over het energieverbruik van het trainen en gebruiken van AI. Na het lezen wilde ik wel eens weten hoe AI (in dit geval ChatGPT) daar zelf over denkt.

Hé ChatGPT: Hoeveel stroom kost het antwoorden van één vraag aan ChatGPT?

Als AI-model kan ik geen directe elektriciteitsmetingen uitvoeren, maar ik kan je wel een algemeen idee geven van het energieverbruik van het ChatGPT-systeem. Het precieze stroomverbruik hangt af van verschillende factoren, zoals het type hardware dat wordt gebruikt, de efficiëntie van de serverinfrastructuur en de duur van de vraag-antwoordsessie.

GPT-3, het voorgangermodel van GPT-3.5 (waarop ik ben gebaseerd), verbruikt ongeveer 0,6 kWh (kilowattuur) aan elektriciteit voor een enkele trainingssessie. Het trainingsproces is echter anders dan het beantwoorden van individuele vragen.

Het energieverbruik van het beantwoorden van één vraag aan ChatGPT is aanzienlijk lager dan het trainen van het model. Het beantwoorden van een vraag vereist doorgaans niet veel rekenkracht, omdat het model al is getraind en geoptimaliseerd. Hoewel er geen exacte metingen beschikbaar zijn, kan het energieverbruik voor het beantwoorden van een enkele vraag door een AI-model zoals ChatGPT worden geschat op enkele watturen (Wh) of zelfs minder.

Het is echter belangrijk op te merken dat het totale energieverbruik van AI-systemen wordt bepaald door het aantal vragen en interacties dat plaatsvindt, evenals de schaal waarop het model wordt ingezet. Grootschalige implementaties van AI-modellen vereisen meer rekenkracht en kunnen dus meer energie verbruiken.

En wat vind je zelf van dat verbruik?

Als AI-model heb ik geen persoonlijke meningen, verlangens of gevoelens, dus ik kan geen subjectieve standpunten innemen. Ik ben geprogrammeerd om informatie te verstrekken op basis van mijn training en mijn doel is om zo behulpzaam mogelijk te zijn bij het beantwoorden van vragen en het bieden van informatie.

Het energieverbruik van AI-systemen is een belangrijk aandachtspunt, aangezien het gebruik van dergelijke systemen kan leiden tot aanzienlijke energiekosten en milieueffecten. Hoewel AI-technologieën veel potentieel hebben en waardevol kunnen zijn in verschillende domeinen, is het belangrijk om ook rekening te houden met de impact op het milieu en duurzaamheid.

Er wordt voortdurend gewerkt aan het verbeteren van de efficiëntie van AI-modellen en het verminderen van hun energieverbruik. Onderzoekers en technologische bedrijven richten zich op methoden om AI-systemen zuiniger te maken, bijvoorbeeld door optimalisaties in de hardware, algoritmes en trainingsmethoden.

Het is een uitdaging om een evenwicht te vinden tussen het gebruik van AI-technologieën voor innovatie en het minimaliseren van de impact op het milieu. Het bewustzijn van deze kwestie groeit echter en er worden inspanningen geleverd om duurzaamheid en energie-efficiëntie te bevorderen in de ontwikkeling en toepassing van AI-systemen.

Dat was te verwachten: een politiek correct antwoord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.