Geen bier in Qatar

Op de website van de NOS las ik dit bericht:

Na ‘discussies met Qatar’ verbiedt FIFA alcohol in WK-stadions, Budweiser ‘begripvol’

Ongeveer 48 uur voordat het WK voetbal van start gaat, deden FIFA-functionarissen vandaag de schokkende mededeling dat Qatar de verkoop en gebruik van alcohol in de stadions verbiedt.

Het is een opmerkelijke beleidswijziging voor de schatrijke Golfstaat, dat 12 jaar de tijd heeft gehad om ’s werelds op een na grootste sportevenement te organiseren, na de Olympische Spelen.

Anheuser-Busch, de brouwerij die de exclusieve rechten heeft om bier te verkopen tijdens het voetbaltoernooi, kreeg klaarblijkelijk de opdracht om zijn bierstalletjes in stadionhallen te verplaatsen naar meer discrete locaties; buiten de stadions.
Volgens The New York Times vertelden anonieme bronnen dat de onverwachte opdracht afkomstig was van de Qatarese koninklijke familie, namelijk Sheikh Jassim bin Hamad bin Khalifa al-Thani, de broer van de heersende emir van Qatar, vanwege zijn bezorgdheid dat openbare en ongehinderde zichtbaarheid van alcohol de lokale bevolking van streek zou maken en zou leiden tot veiligheidsproblemen.

Dit WK is al verwikkeld in controverse over Qatar’s staat van dienst op het gebied van mensenrechten, de onderdrukking van vrouwen, de LGBTQ+-gemeenschap en de slechte behandeling van migrerende werknemers, die de toernooilocaties hebben gebouwd.
Dit nieuws over de alcoholbeperking maakt het er niet beter op, want blijkbaar hoort alcohol bij voetbal en is de organisator van dit WK voetbal een conservatief islamitisch land.

Ik ga niet naar het voetbal kijken; om met Ronald Snijders te spreken:

Ik heb een heel dubbel gevoel over het WK in Qatar. Aan de ene kant wil niet gaan kijken omdat het in Qatar is en aan de andere kant wil ik niet kijken omdat ik niet van voetbal hou.

Daarnaast waren de meest drastische maatregels tegen drankmisbruik al lang genomen: Anheuser-Busch had immers Budweiser als WK huisbier aangewezen en alsof dat nog niet erg genoeg is worden daarvoor prijzen gevraagd van 8 euro voor een beker van een halve liter non-alcoholisch Budweiser (wel verkrijgbaar in de stadions) tot maar liefst 13 euro voor een halve liter alcoholische Budweiser in de “fanzones” (buiten de stadions). En dat voor een pilsener van bedenkelijke kwaliteit. Dan laat je het binge-drinken wel uit je hoofd.

Al met al een heel sympathieke boycot actie van Anheuser-Busch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.