Kleurcode

Fruttekoek   8 oktober 2022   Geen reacties op Kleurcode

Mijn hond Treurnis is niet de gemakkelijkste in de omgang. Het is een hond met zwerf- en migratieachtergrond dus we boden haar natuurlijk een liefdevol onderdak en volgden talloze trainingen om de hond te begrijpen en een goede baas te zijn. Desondanks bleef Treurnis een hond met een gebruiksaanwijzing.

Nu kwam ik er pas onlangs achter dat er een een kleurcode bestaat voor hondenbezitters waarmee ze via de kleur van de hondenriem uitdrukking kunnen geven over de persoonlijkheid van de hond. Deze trend begon met een geel lint dat aan de riem, nek of halsband van een hond was vastgemaakt. Het gebaar werd populair dankzij de non-profitorganisatie “The Yellow Dog Project“, een wereldwijd project met als doel aandacht én begrip te creëren voor honden die méér ruimte nodig hebben dan de meeste andere honden. Dat begon het een geel lint, maar inmiddels zijn er een boel kleuren met betekenis bijgekomen:

  • Rood: Benader de hond niet en pas op.
  • Oranje: Het dier kan niet goed overweg met andere honden.
  • Geel: De hond is nerveus en onvoorspelbaar. Het kan ook betekenen dat de hond klaar is voor adoptie.
  • Groen: Deze hond is vriendelijk, je kunt hem zelf benaderen of met andere dieren.
  • Blauw: De hond heeft een commando of is aan het trainen. Niet storen.
  • Wit: De hond is doof, blind of gehandicapt.
  • Paars: Verboden om de hond te voeren!

Treurnis draagt altijd een feloranje riem.

Dat werkt goed zolang alle baasjes op de hoogte zijn van die kleurcodes, en klaarblijkelijk is de kleurcodering nog niet bij iedere hondenbezitter bekend.

Het zou kunnen helpen als we deze kleurcodering ook bij mensen zouden toepassen. Bijvoorbeeld door een kleur T-shirt te dragen dat past bij je persoonlijke eigenschappen en/of gemoedstoestand, analoog aan bovenstaand lijstje.

Bijvoorbeeld deze:

Kleurcode Wit: doof, dom, blind en geestelijk gehandicapt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.