Chouchenn

Fruttekoek   28 april 2022   Geen reacties op Chouchenn

In mijn jonge jaren kwam ik nog wel eens in Bretagne; in het dorpje Plœuc-sur-Lié in de buurt van Saint-Brieuc (Côtes-d’Armor department), waar de burgemeester ook een oliehandel had, waar de baas van het postkantoor nog nooit een Eurocheque had gezien en waar het Café des Sports de ontmoetingsplaats was voor notabelen, boeren, ouderen en jongeren.

Wij (4 jongens) reden met twee 2CV’s (“lelijke eenden”) naar het exotische Bretonse dorp, waar we na overleg met de olieboer annex burgemeester onze tentje mochten neerzetten op een uithoek van het sportterrein en gebruik mochten maken van het sanitair van de kleedruimtes, want er was geen kampeerterrein in de omstreken.

In het Café des Sports maakten we al snel vrienden en ik was toen erg blij dat ik toch wel wat had opgestoken van de Franse les op de middelbare school. De jongeren in de kroeg maakten ons wegwijs in de Franse gewoonten en namen ons op sleeptouw naar de Festoù-Noz, de traditionele feesten in de Bretonse binnenlanden. Volgens Wikipedia is zo’n Fest-Noz een “volksfeest in Bretagne” waarbij wordt gedanst “op Bretonse volksmuziek, gemaakt met instrumenten als de draailier, luit, doedelzak, biniou, musette en bombarde. Soms gebeurt dit in Bretonse klederdracht.”

Dat klopt, maar er worden ook vaak “jeux traditionels Bretons” ofwel Bretonse atletiekspelen gehouden zoals “lancer de pierre lourdes” (zware stenen werpen), “lever de perche” (paal oprichten), “lancer de gerbe” (hooibaal werpen) en “tire à la corde” (touwtrekken) en “Bazh-yod” (“papstokje”, waarbij men al zittend de tegenstander over een balk moet trekken). Ik heb de eer gehad om op enkele van die feesten deel te mogen nemen aan deze wedstrijden en onze namen klonken regelmatig in de Bretonse teksten die door de omroepinstallatie klonken, mogelijk vertaald als “die rare toeristen moeten zo nodig ook iets proberen”.

Baz yod – Foto: Wikipedia

Daarnaast is er natuurlijk altijd iets lekkers te eten, waarbij de beroemde Bretonse crêpes zeker nooit ontbreken.

Naast het dans- en de atletiek-inspanningen werd er echter op zo’n Fest-Noz veel gezopen; voornamelijk bier, maar ook calvados (dubbel gedestilleerde appelcider). En soms was er nóg een drank (kort) verkrijgbaar; chouchenn; een soort honing mede, maar dan op z’n Bretons; een alcoholische drank, gemaakt door de fermentatie van boekweithoning in water. Deze honing geeft de drank een sterke kleur en uitgesproken smaak. Deze chouchenn (uitgesproken als “sjoe-sjenn”) wordt meestal lokaal en kleinschalig gebrouwen en bevat gemiddeld 14% alcohol. Tijdens de Festoù-Noz waar ik bij aanwezig mocht zijn was er een ware run op de chouchenn waardoor die in een mum van tijd was uitverkocht en we moesten teruggrijpen naar de calvados of zelfs naar het bier.

Er was muziek, dans, atletiek, voedsel, drank en dronkenschap, maar vooral een hechte en vriendschappelijke sfeer.

Mocht u onverhoopt op zo’n Fest-Noz terecht komen, geniet er dan van. Ook (als u op tijd bent) van de chouchenn, en denk dan even aan mij, die behoorlijk dronken bij het touwtrekken “ons” uiteinde van het touw aan een paal bond om de overwinning te behalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.