Tiddlywinks

Waar ik vandaan kom bestaat een spelletje genaamd loppespill. Dit is een eenvoudig spel waarbij fiches op tafel liggen en in een bakje moeten worden geschoten. Dat kan door met het ene fiche op de rand van een ander fiche te drukken zodat het de lucht in springt en (hopelijk) in het bakje landt. Er zijn ook spelregels in het Nederlands.

De springende fiches doen denken aan vlooien (lopper in het Noors), vandaar de naar loppespill (vlooienspel).

Een oud doosje met het loppespill

In het Engels heet dit spel Tiddlywinks. dus niks met vlooien of andere huisdieren. Het Engelse woord “tiddly” betekent zoveel als “klein”, maar ook “dronken”. Het spel begon als een gezelschapsspel in het Victoriaanse Engeland. Bankbediende Joseph Assheton Fincher vroeg er in 1888 octrooi voor aan en deponeerde het handelsmerk Tiddledy-Winks. Het spel werd een van de meest populaire rages in de jaren 1890 en dus was er hevige concurrentie was echter behoorlijk hevig, met eigen versies van het spel onder andere namen, zoals Spoof, Flipperty Flop, Jumpkins en Flutter.

Tegenwoordig is die populariteit ietsje minder. Zelfs de Tiddlywinks Society van de Oxford University is onlangs opgehouden te bestaan (hoewel de website nog wel bestaat). Desondanks is er recentelijk een opleving in het spel geweest, met recentelijk nieuwe clubs gevormd. Zo is er nog The English Tiddlywinks Association en de North American Tiddlywinks Association (NATwA).

In Nederland is het spel momenteel lastig te verkrijgen en alleen tweedehands te koop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.