Niet voor Frankie maar voor Grace

Slave to the Rhythm” van Grace Jones was de eerste single van het gelijknamige album dat in 1985 uitkwam. Het nummer en het album zijn geschreven door Bruce Woolley, Simon Darlow, Stephen Lipson en Trevor Horn, en werd geproduceerd door Trevor Horn.

Dit was het eerste album van Jones in drie jaar en het bevatte acht variaties van hetzelfde nummer dat werd uitgebracht in de herfst van 1985. De single werd een van Jones ‘grootste commerciële successen en scoorde erg hoog in België, Nieuw-Zeeland, Italië en Duitstalige landen.

In 2012 zong Jones het lied tijdens het diamanten jubileumconcert van koningin Elizabeth II, waar ze tijdens het hele lied hoelahoepte.

Hoewel het voor Grace Jones een enorm succes werd was het nummer “Slave to the Rhythm” oorspronkelijk niet voor haar bedoeld, maar hadden Woolley, Darlow, Lipson en Horn het eigenlijk gescheven voor Frankie Goes to Hollywood als vervolg op hun succesvolle debuutsingle “Relax“. Een demoversie van het nummer werd opgenomen door de band.

Het nummer werd geedit en geproduceerd door Trevor Horn. Horn was oorspronkelijk een studiomuzikant uit de jaren 70; een bassist die heel graag producer wilde worden. Hij had in de jaren zeventig enkele amateuristische punkbands geproduceerd, maar Trevor bereikte voor het eerst de hitlijsten nadat hij met zangeres Tina Charles die eind jaren zeventig internationaal bovenaan de hitlijsten stond met hitsingles als “Love to Love”. Daarnaast verdiende hij wat geld met het produceren van radiocommercials in zijn studio. In zijn vrije tijd werkte hij samen met Bruce Woolley om zijn eigen act “The Buggles” op te richten. Samen schreven ze in 1978 in een uur tijd het nummer “Video Killed the Radio Star“, wat een enorme hit werd.

Hij produceerde daarna hits voor Seal, Simple Minds, Frankie Goes To Hollywood, ABC, Robbie Williams, The Art Of Noise, Belle & Sebastian, Cher, Bryan Ferry, Godley & Creme, Grace Jones, Paul McCartney, Tom Jones, Malcolm McLaren, Mike Oldfield, Pet Shop Boys, Shane McGowan, Rod Stewart, Tina Turner, t.A.T.u en Propaganda.

Als producer is/was Trevor Horn niet snel tevreden. Het FGTH nummer “Welcome To The Pleasuredome” had eigenlijk maar drie minuten moeten duren, maar Horn had er veel plezier in om het steeds opnieuw te kopiëren en uit te rekken dat hij uiteindelijk drie maanden aan dat nummer heeft gewerkt en het 13 minuten lang werd.
Ook aan de FGTH versie van “Slave to the Rhythm” heeft hij eindeloos gewerkt en had gehoopt dat het nummer een van zijn grootste en meest succesvolle creaties zou worden.

Desondanks werd het nummer uiteindelijk toch aan Grace Jones gegeven, maar wel met het beoogde succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.