Old Persons Home

Sun Yuan en Peng Yu zijn twee van China’s meest controversiële kunstenaars, bekend om het werken met extreme materialen zoals menselijk vetweefsel en levende dieren en babykadavers om op surrealistische en soms confronterende wijze onderwerpen zoals het leven, de dood en de menselijke conditieonder de aandacht te brengen.

In hun werk “Old Person’s Home” presenteren Sun & Peng een grotesk tafereel van nog grotereske aard.
13 levensechte sculpturen van oude mannetjes in evenveel elektrische rolstoelen rijden kriskras rond. Ze lijken op voormalige wereldleiders die hun laatste dagen in het bejaardenhuis slijten met confrontaties in echte geriatrische stijl.

Sun Yuan & Peng Yu – Old Persons Home, 2007

De makers wilden deze mensen neerzetten als verschrompelde, tandeloze, seniele en kwijlende mensen, schaduwen van hun vroegere zelf, gekleed in vervaagde militaire regalia, pakken en religieuze gewaden, op ramkoers voor een ongevaarlijke ‘schermutseling’ terwijl ze met slakkengang voortrijden en willekeurig tegen elkaar botsen
Het is een groteske parodie op de Verenigde Naties en enkele van haar meest controversiële leden, en kritiek op doelloze internationale conflicten die worden bepaald door een paar betekenisloze leiders.

Sun Yuan & Peng Yu – Old Persons Home in Saatchi Gallery in Londen, juni 2009

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.