Op je bek

Per Ulykke   7 december 2021   Geen reacties op Op je bek

Wat doet die meneer nou?

Een meneer met een Snowboard Bike, een prima voor-achter balans én een flinke snor.

Die meneer is Michael Killian, een software ontwikkelaar uit Dublin en hij rijdt op een Snowboard Bike (voorheen Sideways Bike); een fiets die hij patenteerde in 2005, bedoeld voor lefgozers/lefgozerinnen die niet bang zijn om op hun bek te gaan.

Het menselijk evenwichtsorgaan verzamelt informatie over beweging en balans om de juiste spiergroepen aan te sturen, om bijvoorbeeld vallen te voorkomen. Dat orgaan heeft drie halfcirkelvormige kanalen die haaks op elkaar zijn geplaatst, als een driedimensionaal assenstelsel. In elk van die kanalen zit een vloeistof die perilymfe heet en aan elk uiteinde van elk kanaal zit een cupula; een soort sensor die de beweging van de perilymfe in dat kanaal kan vaststellen indien het hoofd een draaiing, versnelling of vertraging maakt. Dat wordt aan de hersenen doorgegeven en dat zal mogelijk (snel genoeg) tot een actie leiden.

Tot zover het leuke gedeelte.

De meeste mensen zijn gezegend met een goede links-rechts balans en dat is handig bij het fietsen op een gewone fiets. Dat komt omdat onze ogen op de voorkant van het hoofd zijn geplaatst en daardoor veel visuele input krijgt om de informatie van het evenwichtsorgaan aan te vullen.
De voor-achter balans heeft echter heel weinig visuele input, maar is wel de primaire balans die wordt gebruikt bij het varen op een surfplank of het glijden op een snowboard. Daarom is dat ook lastiger aan te leren.

Veel mensen vinden echter dat surfen of snowboarden erg leuk om te doen. En dat gaat een stuk beter als je dwars op de plank of het board staat.

Als er niet voldoende sneeuw ligt kunnen dergelijke mensen ook kiezen voor zo’n Snowboard Bike.
Die fiets wordt zijwaarts gereden en wordt uitgebalanceerd door gebruik te maken van de menselijke voor-achter balans. Daarvoor maakt de maakt gebruik van dubbele onafhankelijke besturing.

Dezelfde meneer met een Snowboard Bike, een prima voor-achter balans én een flinke snor.

Je kunt die meneer trouwens ook in de weer zien op een Terrible Two Bike, die een nog betere gelegenheid geeft om je evenwichtsorgaan op de proef te stellen. Het is een Engelse meneer, en dat verklaart natuurlijk al een heleboel.

Ik heb dit soort fietsen ook wel eens geprobeerd en daarbij bleek mijn Noorse evenwichtsorgaan nog wel wat verbetering behoeft. Ik heb daar destijds een gebroken kaak (en ego), en een compleet nieuw gebit aan over gehouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.