Minuscule perfectie

In de meetkunde is een dodecaëder een ruimtelijke figuur met twaalf platte vlakken. Een regelmatige of vijfhoekige dodecaëder is samengesteld uit 12 regelmatige vijfhoekige vlakken, waarvan telkens drie elkaar raken op elk hoekpunt . Het is een van de vijf Platonische lichamen.

De Romeinen vonden het al geinig om daarmee te stoeien en lieten voorwerpen van maken. De onderstaande (gevonden bij het Belgische Tongeren) is tussen 150-400 na Christus gemaakt van een koperlegering, is 8,1 cm hoog en 172 gram zwaar. Men weet eigenlijk nog steeds niet waarvoor ze eigenlijk dienden.

Romeinse dodecaëder – Foto: Gallo-Roman Museum, CC0, via Wikimedia Commons

Het mooie is dat deze perfecte figuur ook in de natuur voorkomt: De Braarudosphaera bigelowii is een eencellige fytoplankton alg die al 100 miljoen jaar bestaat. Deze heeft kalkhoudende schubben met een prachtige vijfvoudige symmetrie. Met 12 zijden heeft het een regelmatige dodecaëdrische structuur, ongeveer 10 micrometer hoog; ofwel 0,001 centimeter, ofwel 81000 keer kleiner dan de door mensen nageaapte Romeinse variant.

Braarudosphaera bigelowii – Foto: Monteiro, F.M., Bach, L.T., Brownlee, C., Bown, P., Rickaby, R.E., Poulton, A.J., Tyrrell, T., Beaufort, L., Dutkiewicz, S., Gibbs, S. and Gutowska, M.A., CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.