Fluitje

Fruttekoek   26 juli 2021   Geen reacties op Fluitje

In 1883 zat Joseph Hudson te knutselen in zijn schuurtje om allerlei speeltjes te maken om te verkopen, waaronder fluitjes.
Hij zag toen een bericht over een wedstrijd die de Londense Metropolitan Police had uitgeschreven voor een betere vervanger voor de oude houten ratels die de agenten als lawaaimaker gebruikten om de aandacht van mensen te trekken. De toenemende kakofonie in de Victoriaanse stad vereiste een hoorbare opvolger.

Ratel van de London Metropolitan Police – bron: Old Police Cells Museum

In zijn schuurtje bedacht Hudson een alternatief. Hij wilde een onderscheidend geluid dat iedereen kon horen en denken: ‘Dat is de politie’ en dat resulteerde in een klein maar luid fluitje. Voor die tijd werden fluitjes alleen gezien als muziekinstrumenten of speelgoed, maar bij een test op Hampstead Heath was het geluid meer dan 2 mijlen ver nog te horen.
Hudson won daarmee een contract om de bobbies van de politie te voorzien met zijn fluitje dat nog steeds wordt gebruikt door de politie en vele anderen over de hele wereld.

The Metropolitan Whistle – bron: Acme Whistles

Hij startte een bedrijf Acme Whistles dat zich aanvankelijk volledig toelegde op het produceren en ontwikkelen van fluitjes, zoals het eerste scheidsrechtersfluitje (The Acme Referee) voor voetbalwedstrijden, wat goed van pas kwam omdat tot die tijd alleen zakdoeken werden gebruikt om te signaleren bij wedstrijden.
Hudson vond ook de ‘Acme Thunderer’ uit, de allereerste fluit met een ‘erwtje’, die de meest gebruikte fluit ter wereld is bij onder andere treinwachters, hondengeleiders en feestgangers.

The Acme Thunderer – bron: Wikimedia

Zijn bedrijf Acme Whistles bestaat nog steeds en produceert 5 miljoen fluitjes per jaar.


Overigens is Acme een heel bekende leverancier van allerlei erg handige producten in cartoonland, maar mogelijk is dat niet dezelfde als de fluitjesfabriek

Enkele Acme producten in Looney Tunes – plaatje geleend van ThingsMagazine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.