ViVo Super Xokum

Fruttekoek   29 november 2020   2 reacties op ViVo Super Xokum

In sommige opzichten lijkt Xokum een beetje op het Gallische dorpje van Asterix; veel van de aanvallen van de moderne wereld hebben we weten af te slaan, dankzij de toverdrank van onze slijters Henk en Hilde Hamerslag.

We hebben natuurlijk wel stroom, stromend water, riolering en internet. Maar we hebben ook nog een heuse Vroom & Dreesman en zelfs nog een ViVo dorpswinkel.

Veel van u zullen de ViVo (Vrijwillige Inkoop- en Verkoop Organisatie) niet kennen. Het was een samenwerkingsverband van onafhankelijke kruideniers dat in 1942 werd opgericht. Mijn ouders waren vroeger eigenaar van deze ViVo winkel en ik kan me goed herinneren dat tijdens de hoogtijdagen van de ruimtevaart kartonnen bouwplaten te krijgen waren van de Mercury-, Gemini- en Apollo-ruimtevaartcapsules. En ook was er het gigantisch populaire tweewekelijkse stripblad Prins Valiant voor 25 cent. ViVo was ook bekend door de ViVo-spaarzegels waarmee men eerst textiel (vandaar de slagzin “ViVo deelt de laken uit!”) en later reischeques voor NS-kaartjes kon sparen. En natuurlijk deden de ViVo winkels ook mee met de gigantische speldjes rage in de jaren 60.

In de loop van de jaren werd de organisatie slachtoffer van de schaalvergroting; het merk werd in 1980 samengevoegd met VéGé en ging als “Super” verder, wat later weer samen met “De Boer” als “Super de Boer” verder ging en vervolgens zijn opgeslokt door “Jumbo”.

Onze Xokumse ViVo is de dans ontsprongen omdat de huidige eigenaars -Jan en Aldi Linders-De Boer- zich in 1980 hebben uitgekocht met het recht op het behoud van de merknaam.

ViVo Super Jan en Aldi Linders-De Boer – Xokum

Jan en Aldi bieden er van alles aan; veel bekende artikelen, maar ook de minder bekende “Fancy Briketten“, “Fancy Smelt“, “Pink Links” en Xokumse “schurk krast” en “potsodes” (waarover later meer).

Uit betrouwbare bron weet ik dat er nog een kleine voorraad bouwplaten en Prins Valiant strips in het magazijn liggen.

Advertentie

Onze supermarkt is de laatst overgebleven ViVo winkel van Nederland.
We hebben nog voorraad en bouwplaten uit 1980! Ons aanbod zuivel, groente en fruit is wel vers.

ViVo Super Linders-De Boer Xokum

“ViVo deelt de lakens uit!”
Jan en Aldi Linders-De Boer
Hoofdweg 42
6791 DV Xokum
telefoon 02889 00209

2 thoughts on “ViVo Super Xokum

  1. B.P.V. Hottinga

    Hebben jullie nog de gemini bouwplaat in voorraad?
    In de jaren 60 hadden mijn ouders deze na gebouwd.
    Ik was als kleine jongen gefascineerd door dit model.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.