Patates-frites

Fruttekoek   31 augustus 2020   Geen reacties op Patates-frites

Het houdt de gemoederen meer bezig dan ik had gedacht; heet het gerecht van gefrituurde aardappelreepjes nou eigenlijk friet of patat?
Beide namen zijn afgeleid van de woordcombinatie patates frites; Belgisch-Frans voor ‘gefrituurde aardappelen’.

Patates frites (zonder)

In Wikipedia heet dit lemma “friet“, en daarin is te lezen dat de patates frites meestal ofwel “frieten”, “friet” of “patat” worden genoemd en dat het gebruik van de namen redelijk regionaal af te bakenen is; de zogenaamde “patat-frietgrens“.

Patat-frietgrens – Bron: Wikipedia

In Nederland wordt de term “frieten” relatief weinig gebruikt en zijn er daardoor -geheel volgens onze verzuilingsprincipes- twee radicale kampen; de “patat”-zeggers, ook bekend als Team Patat en de “friet”-zeggers, ook bekend als Team Friet. Voor zover mij bekend is er geen Team Frieten.

Iedereen heeft recht op een mening, dus heeft Martin van Dam een website aan de patat-of-friet kwestie besteed waarin hij uitlegt waarom hij lid is van Team Patat.
Patates Frites Productions (PFP) daarentegen vertegenwoordigt fanatiek het Team Friet en beheert twee websites; die voor Team Friet met een uitgebreide onderbouwing en die voor Team Patat, die meteen doorlinkt naar de Team Friet site.

Ook op Twitter wordt er veel over getwoten door zowel #teampatat als door #teamfriet en in mindere mate zelfs door #teampatatfrites.

Ik heb ook onderzoek gedaan; ik ben een gezinszak patates-frites gaan halen in mijn woonplaats Xokum bij de plaatselijke snackbar “De Frut” van Piet Saterstaf. Dit was eerst een all you can eat vreetschuur, maar nadat Evert Bombeke de zaak op de rand van faillissement had gebracht was Piet genoodzaakt om zijn zaak te redden en er een snacktaria van te maken met de chique naam “Sed Sapidum Letalis“, met een uitgekiende inrichting als ware het een stijlvolle jaren 50 retro Scandinavische brocante bohemian skihut, waar Evert regelmatig zijn Jordaanse medley zingt.

Ik vroeg Piet om een zak patates-frites. “Van welk kamp ben jij, Frut?” vroeg hij me op norse toon en keek me indringend aan terwijl hij mijn antwoord afwachtte. Ik ken Piet al heel lang en heb hem zelfs op de openbare bewaarschool de voor de hand liggende bijnaam “Thyrsus” gegeven. We zijn vrienden, maar hij heeft een kwade dronk en dan zorg ik dat ik ver uit zijn buurt blijf.
Gelukkig had ik nu niets te vrezen en gaf hem eerlijk antwoord. Tevreden verliet ik 10 minuten later de snackbar met een grote zak heerlijke friet.

Advertentie

We hebben onze snacktaria geheel verbouwd volgens een nieuw concept; volgens kenners is onze zaak getransformeerd van een “all you can eat vreetschuur” naar een “stijlvolle jaren 50 retro Scandinavische brocante bohemian skihut”!

Snacktaria “Sed Sapidum Letalis”

(voorheen “De Frut”)

Ons motto: “Astmerlekkeris; gezond kan altijd nog!
Kerkstraat 12
6791 DX Xokum
telefoon 02889 00203

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.