Slecht teken

Fruttekoek   22 februari 2019   Geen reacties op Slecht teken

Afgelopen zomer zat ik op een bankje in de Vogezen. Mevrouw Fruttekoek zag toen een rare vlek op mijn knie; een rode vlek. Ik had geen pijn of jeuk, maar mijn lieve vrouw adviseerde “Even in de gaten houden”.

Een week later zat de vlek er nog en was zelfs groter geworden. Mevrouw tekende de contouren met een balpen op mijn huid en we zagen in de dagen daarna dat de vlek inderdaad groter werd. Mogelijk een tekenbeet, dus. Daarom ging ik naar de plaatselijke dokterspost. “Nee hoor, da’s beslist geen tekenbeet, want dan krijg je niet zo’n vlek maar een cirkel op je huid.”

De twijfel bleef bij Mevrouw en eenmaal thuis ging ik naar mijn eigen huisarts, waar ik al in geen jaren was geweest. “Nee hoor, geen tekenbeet”, was de anamnese. Mevrouw was het er niet mee eens en na aandringen kreeg ik alsnog een antibioticakuur, waarop de vlek verdween.

Tick male size comparison (aka).jpg

Teek (onder) – Foto door Andr├ę Karwath – Wikimedia

Vanaf de zomer had ik hoofdpijn en andere ongewenste hoofdgerelateerde verschijnselen zoals lichte verwardheid, moeheid, futloosheid, wazig zicht, lichtflitsen, onhandigheid, concentratievermindering, traag geheugen, en zo meer. Allemaal in beperkte mate, maar toch…..
Ik bracht het niet direct in verband met de tekenbeet, maar ben in december toch maar terug gegaan naar de huisarts. Er volgde een bloedonderzoek, waaronder op sporen van de Borrelia burgdorferi, de bacterie die een ziekte genaamd borreliose veroorzaakt, beter bekend als de ziekte van Lyme.

De bacterie bleek aanwezig; niet in schrikbarende mate, maar wel voldoende voor een nader onderzoek door een neuroloog. Mijn hoofdpijn bleek veroorzaakte te worden door de paracetamol die ik af en toe slikte. Ik ben nooit een medicijnman geweest, maar af en toe een enkel paracetamolletje nam ik nog wel eens in. Blijkbaar kan ik daar niet zo goed tegen.

Een nieuw bloedonderzoek toonde wel aan dat de bacterie nog steeds in mijn bloed zit. Dat is niet leuk, maar wel een verklaring voor mijn langzaam toenemende klachten.

Wordt vervolgd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.