Zaouli

Fruttekoek   31 maart 2018   Geen reacties op Zaouli

Zaouli is een traditionele dans van het Guro-volk van centraal Ivoorkust. Elk Guro-dorp heeft een lokale Zaouli-danser (altijd mannelijk), die optreedt tijdens begrafenissen en vieringen. De dans wordt verondersteld voorspoed te brengen aan een dorp waarin het wordt opgevoerd en wordt gezien als instrument van eenheid voor de Guro-gemeenschap.

De Zaouli dans wordt dus altijd vertolkd door een man, maar deze draagt een masker dat vrouwelijk is en dat Djela Lou belichaamt, naar verluidt ge├»nspireerd door een meisje genaamd “Djela Lou Zaouli” (wat “Zaouli, dochter van Djela” betekent). Maskers belichamen de geesten en met de krachtige en opwindende dansbewegingen drukken ze hun emotie uit.

Cizaouli.jpg

Foto door ZenmanLink

Deze zeer dynamische dans “Zaouli” wordt gekenmerkt door bliksemsnelle beenbewegingen, wat mooi te zien is in deze opname:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.