Stoomfiets

Fruttekoek   15 november 2017   1 reactie op Stoomfiets

Tegenwoordig wordt het al knap lastig om een fiets te kopen die niet op stroom werkt. Uit ervaring kan ik melden dat de fietswinkels vol staan met fietsen die geheel of gedeeltelijk worden aangedreven door een elektromotor en het aantal echte fietsen steeds kleiner wordt.

Ik ben op zoek naar een geschikte nieuwe fiets. Daarbij kies ik niet voor een zogenaamde e-bike (“in het kort gezegd een fiets met een gashendel waarmee een elektrische motor wordt aangestuurd”). Ik kan namelijk nog helemaal zelf fietsen en bovendien draaien die e-bikes vooralsnog vaak op bruine stroom. Daarom kies ik liever voor een ATP-fiets; eentje die draait op adenosinetrifosfaat en zuurstof. Toegegeven; het is een lastig chemisch proces om ATP aan te maken, maar dat doe ik wel helemaal zelf.

De Britse ingenieur Geoff Hudspith pakt het iets anders aan; die heeft de Hudspith Steam Bicycle ontworpen en gebouwd; een door stoom aangedreven “fiets” die een snelheid van ruim 30 km/u kan halen, met een actieradius van 16 km op één tank water.

De stoom drijft een dubbelwerkende eencilinder motor aan met een vliegwiel met een ketting op het voorwiel.

Geoff heeft verschillende aanbiedingen afgewezen om het gevaarte te verkopen, zelfs voor grote sommen geld. Een Deense geïnteresseerde wilde het zelfs ruilen voor zijn huis, volgens Geoff. Ook dat bod heeft hij afgewezen, maar bedacht achteraf dat hij op het voorstel had moeten ingaan en vervolgens gewoon een nieuwe stoomfiets had moeten bouwen.

Mij hoor je niet klagen over het tekort aan stoomfietsen op de Nederlandse fietspaden.

One thought on “Stoomfiets

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.