Diftar

Fruttekoek   13 juni 2017   2 Reacties op Diftar

“Diftar” is een term/afkorting die gebruikt wordt voor “gedifferentieerde tarieven waarbij per huishouden geregistreerd wordt hoeveel afval aangeboden wordt en hoe meer afval een burger aanbiedt hoe hoger de afvalstoffenheffing zal zijn” (Wikipedia).

In Arnhem wordt druk gewerkt aan invoering van diftar per 2018. Daarbij is een deel van het tarief voor afvalstoffenheffing vast en een deel variabel. Het variabele deel wordt bepaald door het aantal zakken restafval (á €1,60 voor een 60-liter zak) dat een huishouden in de ondergrondse containers gooit. Een van de voornaamste doelen is een betere scheiding van afval aan de bron (de huishoudens). In dit systeem kan men de rekening beperken door goed afval te scheiden en weinig restafval in te leveren. Het aanbieden van gescheiden afval zoals GFT, PMD, papier en glas blijft gratis.

De Arnhemse gemeenteraad ging in maart 2017 onder voorwaarden akkoord. Een van die voorwaarden was de mogelijkheid om kleine zakken restafval aan te bieden.

Sommige bewoners die moeite hebben om grote en zware 60-liter zakken te tillen of bewoners die weinig restafval produceren waardoor het lang duurt voordat een grote zak vol is, krijgen in de toekomst de mogelijkheid om ook 30-liter zakken aan te bieden. Fasegewijs worden, afhankelijk van waar er behoefte is, ondergrondse containers omgebouwd waarin 30-liter zakken passen. Het tarief per zak wordt dan ook aangepast. Bij de geplande start van diftar op 1 januari 2018 zijn er in eerste instantie uitsluitend ondergrondse containers van 60-liter beschikbaar. Dit om de invoering van diftar niet nodeloos ingewikkeld te maken, met allerhande verschillende tarieven en soorten containers.

Dat vind ik een goede aanpassing. De gemeente heeft fors geïnvesteerd; onder andere in het plaatsen van de ondergrondse containers. Het ombouwen kost natuurlijk extra tijd en geld.
Die containers verschijnen overal in de gemeente. Maar daarbij verschijnt ook vrijwel meteen een ander fenomeen: Voor het storten van afval in de containers hebben de inwoners van Arnhem een afvalpas gekregen die nodig is om de container te openen. Soms vindt men dat blijkbaar lastig/duur/onnodig en wordt het afval niet in, maar bij de container gedumpt.

Voor alle duidelijkheid; ik ben niet tegen diftar. Wel vind ik het jammer dat er daardoor meer afval op straat belandt. Ook omdat niet elke container een zwerfvuilklep heeft.

2 thoughts on “Diftar

 1. Ximaar

  Zelf was ik al heel blij toen hier de ondergrondse containers kwamen en je ten alle tijde vuil kan deponeren. Ik stopte toen al snel met vuilniszakken en gebruik vaak een oude chipszak. Daar doe ik 5 dagen over om ‘m vol te krijgen en dat is circa 0,4kg per keer. Dwz ik ben het eens gaan wegen en kom op 30kg per jaar uit. Inmiddels is het me teveel werk om de afvalbak-sleutel te zoeken. Tegenwoordig neem ik het mee riching winkel, waar ik plastic, glas en papier inlever. Onderweg kom ik 30 prullebakken in het park en de stad tegen en daar gaat dan m’n zakje grijs in. Met diftar zou ik op dit moment op 0kg/jr uitkomen.

  Reply
 2. Fruttekoek Post author

  Gezien je vervoermiddel en je beperkte afvalligheid vermoed ik dat je een kleine ecologische schoenmaat hebt.
  Vwb de prullenbakken als straatmeubilair; in Arnhem zijn ze zo goed als verdwenen. De gemeente heeft ze laten weghalen. Dat bespaart de kosten om ze leeg te (laten) maken, maar er is meer zwerfvuil. De gemeente gaat er van uit dat mensen hun afval mee naar huis nemen.
  In sommige wijken hebben wijkbewoners een afvalbak “geadopteerd”, en zorgen ze dat de bakken worden leeggemaakt. Op zich niet verkeerd, zo lang je de inhoud maar kwijt kan zonder diftarmatige toestanden.

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.