Verwaterverhaal

U kent het vast wel; het fluisterspelletje waarbij de deelnemers in een kring zitten, de eerste persoon een tekst krijgt ingefluisterd, die deze tekst bij de buurman/vrouw doorfluistert en zo verder totdat de tekst de kring rond is geweest. Tenslotte wordt de uiteindelijke tekst vergeleken met de oorspronkelijke. Vaak is het verschil tamelijk groot.

Chinese-Whispers[1]

Op het internet vindt vaak een soortgelijk proces plaats; een “waargebeurd” verhaal blijkt regelmatig een verrassende oorsprong te hebben, en in een heel andere vorm; een verwaterd verhaal.
Deze week kwam ik zo’n verwaterverhaal tegen op LinkedIn:

A ship engine failed and no one could fix it. Then they brought in a chap with 40 yrs. on the job. He inspected the engine very carefully, top to bottom. After looking things over, the guy reached into his bag and pulled out a small hammer. He gently tapped something. Instantly, the engine lurched into life. The engine was fixed!
7 Days later the owners got his bill for 10k. ‘What?!’ the owners said ‘You hardly did anything. Send us an itemized bill. the reply simply said:

“Tapping with a hammer. £2 Knowing where to tap? £9,998”

Don’t Ever Underestimate Experience.

Ik wordt dan nieuwsgierig naar de oorsprong van het verhaal; is het echt gebeurd of een verzinsel uit zo’n managementboek. Na wat zoeken kwam ik bij de oudste referentie in het blad The National Locksmith uit juni 1997, ingestuurd door ene Joseph Stofferahn als fabeltje:

Once upon a time there was a large factory that made widgets. In this factory, which employed a large number of people, there was one particular machine that stood in proud splendor in the middle of the factory. “Big Bertha,” as everybody called it, was the most important of the machines because it made the most important part of the widget, which was the chassis.
One day, Big Bertha ground to a halt. For days the plant mechanics worked to get it to operate but to no avail. The owner of the plant was in a panic. Orders were piling up, customers were angry, and his employees were idle. He called all over the country and finally found a retired widget machine technician who lived 100 miles away.
After a lot of begging, the old man agreed to come look at Big Bertha.When he arrived, a hush fell over the plant. The old man stared, deep in thought for 20 minutes, then climbed up the side of the machine, and pulled out a small brass hammer.
Reaching out, he gave the machine two strong taps with the hammer. Big Bertha roared to life. Everyone cheered and the boss told the man to send him a bill.
When a bill for $200 came, the boss was outraged and he wrote, asking for an itemized bill,
thinking the old man couldn’t provide one. A week later, the following bill came in the mail.

“Hammer taps, Quantity of two at $10 each. Knowing where to tap, $180.”

Zoals u ziet is de kern van het verhaal hetzelfde gebleven, maar heeft de inflatie flink toegeslagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.