Stop beweging

Fruttekoek   28 augustus 2021   Geen reacties op Stop beweging

Stop-motionanimatie is een vorm van filmproductie waarbij een illusie van beweging wordt gecreëerd met behulp van driedimensionale objecten. Gewoonlijk wordt een object (meestal een pop) gefotografeerd, waarna het object en/of positie ervan heel nauwgezet ietsje wordt gewijzigd en vervolgens wordt het opnieuw gefotografeerd. Dit proces wordt steeds herhaald. De afzonderlijke afbeeldingen worden daarna gecombineerd tot een film. Wanneer de opeenvolging van beelden snel achter elkaar wordt getoond, ontstaat de illusie van beweging. In wezen emuleert de animator live-action film, maar dan frame voor frame.

Traditionele tweedimensionale (2D) animatie bestaat meestal uit een reeks tekeningen die, wanneer ze achter elkaar worden weergegeven, de illusie van beweging creëren. In de afgelopen jaren zijn zowel 3D stop-motionanimatie als 2D animatie overschaduwd door digitale (CGI) animatie, waarin computers worden gebruikt om beelden te genereren voor een film.

Opmerkelijk genoeg blijft stop-motionanimatie echter een levensvatbare kunstvorm, mogelijk ook omdat die toegankelijk is voor beginners met weinig middelen, terwijl het ook als een zeer ambachtelijk kunstvorm met een mate van subtiliteit en verfijning kan voldoen aan de hoogste eisen aan cinematografie.

We kennen natuurlijk allemaal de geweldige Wallace & Gromit films en misschien ook de TikTok filmpjes van Kevin Parry, maar Victor Haegelin wordt genoemd als de snelste stop-motion van Frankrijk. Hij maakt in elk geval prachtige en knap gemaakte korte filmpjes, zoals die over Captain 3D.

Een voorbeeld van een door Victor Haegelin gemaakte stop-motion film.
En zo werkt een stop-motion filmmaker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.