LPF 3.0

Fruttekoek   23 maart 2019   2 Reacties op LPF 3.0

LPF 1.0

In 2002 richtte Pim Fortuyn een eigen politieke partij “Lijst Pim Fortuyn” (afgekort als LPF) nadat hij was ontslagen door de partij “Leefbaar Nederland”. De reden was een interview waarin hij had aangegeven dat wat hem betreft artikel 1 van de Grondwet beter kon worden afgeschaft omdat die hem en anderen verhinderde om discriminerende taal te bezigen.

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

De LPF 1.0 had geen concreet programma maar gebruikte in plaats daarvan Fortuyn’s boek “De puinhopen van acht jaar paars” als basis voor haar uitgesproken nationalistische, isolationistische en populistische ideeën.

Enkele maanden later werd Fortuyn vermoord, 9 dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen. De moord op de charismatische leider resulteerde in een volksopstand en bij de verkiezingen haalde de partij 26 zetels, 4 ministersposten en 5 staatssecretarissen.
Zonder de leiding van Fortuyn bleek de partij echter een losgeslagen bende incompetente clowns en idioten die van de regering een augiasstal maakten.
Zo was er bijvoorbeeld minister Herman Heinsbroek van Economische Zaken die regelmatig de maximumsnelheid en andere verkeersregels aan zijn designschoenen lapte. Deze LPF-minister maakte zich enerzijds nogal druk om het naleven van waarden, normen, wetten en regels, maar zei ook dingen als “kijk eens naar mijn auto, denk jij nou echt dat ik straks geen 130 kilometer per uur rij?” in de tijd en op een weg waar dat niet geoorloofd was.

Vanzelfsprekend viel dat kabinet al na enkele maanden en verlieten veel ratten het LPF schip. Bij de volgende verkiezingen haalde de partij nog maar zes zetels, en viel het resterende groepje snel uit elkaar.

LPF 2.0 / PVV 1.0

In 2005 stapte Kamerlid Geert Wilders uit de VVD en ging verder onder de naam “Vereniging Groep Wilders”, die later werd hernoemd naar “Partij voor de Vrijheid” (afgekort als PVV), niet te verwarren met “Partij van de Vrijheid”, een sociaal-liberale partij op christelijke grondslag die in 1948 opging in de VVD.
Wilders is fractievoorzitter in de Tweede Kamer, partijleider en partijvoorzitter. Tevens is hij zelf het enige lid van de PVV. Voor veel mensen heeft Geert Wilders (een lange Limburger met Indonesische roots die zijn donkere krullen blondeert en ontkrult) een charismatische aantrekkingskracht. Qua programma, uitgangspunten en ideeën heeft hij (en dus zijn partij) niet veel concreets te bieden; hooguit de bekende populistische ideeën; een soort LPF 2.0 dus.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 won de PVV vrij onverwacht 24 zetels en werd hiermee de derde partij van Nederland. Het kabinet Rutte I bestond eigenlijk uit het CDA en de VVD, maar sloot ook een zogeheten gedoogakkoord met de PVV, waarbij Wilders zich liet inspireren door het verkiezingsprogramma van de Deense gedoogpartij Dansk Folkeparti; een patriottische, populistische en xenofobe partij.

Ook deze LPF 2.0 had grote moeite om competente Kamerleden te vinden die ook nog een beetje in toom te houden waren en bij de partij wilden blijven.
Bij de bezuinigingsonderhandelingen in 2012 werden de VVD, het CDA en de PVV het niet eens over de beoogde miljardenbezuinigingen waarna Wilders zijn gedoogsteun introk en het kabinet viel.

LPF 3.0 / PVV 2.0 / FvD 1.0

De daarop volgende jaren waren behoorlijk roerig. Wilders ging zoals gewoonlijk tekeer tegen De Islam en De Elite, en liet velen geloven dat hij de verlosser van Het Volk was.

Intussen ontstond in 2015 een “denktank” met de naam “Forum voor Democratie”, opgericht door Thierry Baudet.
Baudet schreef zijn proefschrift “De Aanval op de Natiestaat” onder begeleiding van Paul Cliteur en Roger Scruton. In de kennissenkring van Baudet zitten veel personen (overwegend mannen) met een zeer uitgesproken rechtse inslag. Daar is natuurlijk op zich niks mis mee, maar daar zitten ook mensen tussen zoals Jean-Marie Le Pen, die het zelfs voor zijn bloedeigen dochter te bont maakt.

Het FvD werd omgevormd tot politieke partij en had werderom qua programma, uitgangspunten en ideeën niet veel concreets te bieden; hooguit de bekende populistische ideeën; een soort LPF 3.0 c.q. PVV 2.0 dus. Daarmee haalde Baudet 2 zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.
De beide Kamerleden van het FvD waren van plan om het “partijkartel van binnenuit open te breken”, maar blinken vooral uit in afwezigheid; de partijleden zijn het minst aanwezig in de Kamer. Volgens Baudet komt dat omdat veel debatten ‘zinloos’ zijn. Ook wat dat betreft lijken ze best veel op de LPF 2.0 c.q. PVV 1.0.

Er is echter een groot verschil tussen de LPF 2.0 / PVV 1.0 en de LPF 3.0 / PVV 2.0 / FvD 1.0: Waar de eerste zich naar goed populistisch gebruik afkeerde van De Elite en zogenaamd opkwam voor Het Volk is de leiding van het FvD zelf onderdeel van De Elite en komt bepaald niet op voor Het Volk, terwijl ze dat wel verkondigen. Verder is het gewoon de LPF en PVV met een nieuwe leiding, een nieuw behang, een pseudo-intellectueel sausje, cijfermanipulatie en grote stickers “Geheel Vernieuwd!”, “Nu nóg lekkerder!”, “Probeer mij GRATIS!”

Deze derde poging om het populisme door te drammen zien we wederom met afschuw tegemoet. Ik troost me met de gedachte dat ook deze poging jammerlijk gaat mislukken vanwege incompetentie, zelfverrijking en blaaskakerij. En dat we er achteraf hartelijk om kunnen lachen.
Laten we dan wel één ding afspreken; 3 keer proberen is genoeg. Hierna is het klaar!

Naschrift 24 maart: Zoals Ximaar duidelijk aangeeft kunnen we ons troosten met de gedachte dat FvD weliswaar de grootste partij is (afgaande op de PS2019 stemmen), maar dat we dat wel in de juiste proportie moeten zien: het is de kleinste grootste partij in de Nederlandse geschiedenis.
Ik zie nu ook pas dat Ximaar in december een bericht heeft geplaatst waarin hij ook een vergelijking tussen PVV en FvD maakte.

2 thoughts on “LPF 3.0

 1. Ximaar

  Zelf heb ik nog immer de indruk dat er een stel bovenbazen met o.m. libertarisch en fascistische denkbeelden en een voorkeur voor onnodige wapens aan de touwtjes van deze maionetten trekt. Ze hebben dat eerst gedaan met Fortuyn. Toen dat misging hebben ze ingezet op Verdonk. Toen dat misging werd het Wilders. Rn nu die faalt is het Thierry B geworden.

  Reply
 2. Fruttekoek Post author

  Normaliter ben ik niet zo van de complottheorieën, maar in dit geval maak ik graag een uitzondering.
  De genoemde personen zijn inderdaad stemmentrekkers die de minder prettige kant van het politieke spectrum bezetten. Ik verbaas me wel steeds dat Thierry Baudet, die prat gaat op zijn zelfverklaarde intellect, belezenheid en academische achtergrond zonder een spier te vertrekken kan verklaren dat de universiteiten “ons ondermijnen”. Het past wel bij fascisme, maar niet bij de Baudet variant.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *