Torentje

Fruttekoek   13 april 2018   Geen reacties op Torentje

Noord-Korea staat niet echte te boek als een heel rijk en voortvarend land, maar in de hoofdstad Pyongyang schijnt een enorme toren te staan; het Ryugyong hotel.
Het gebouw heeft een hoogte van 330 meter met 105 verdiepingen, met een totale vloeroppervlakte van 360.000 m². Het was de bedoeling dat dit het hoogste hotel ter wereld zou zijn, maar werd in 2009 met een lullige 3 meter ingehaald door de nog hogere Rose Tower in Dubai (333 meter). 

Het Ryugyong hotel in augustus 2011; groot, maar leeg

Wat plannen betreft lijken die Noord-Koreanen wel op IT-ers. De bouw van het piramidevormige hotel begon in 1987. De opening van de 3000 kamers en 7 restaurants stond gepland voor het Wereldfestival voor jeugd en studenten in juni 1989, maar problemen met bouwmethoden en materialen zorgden voor vertraging en in 1992 werd de bouw gestopt; hoogstwaarschijnlijk vanwege financiële problemen, elektriciteitstekorten en opkomende hongersnood.
Na een onderbreking van 16 jaar pakte een Egyptische aannemersgroep in 2008 de bouw weer op. Dat wil zeggen men begon met de renovatie van de buitenkant van het gebouw, die in 2011 werd voltooid. Toen was de opening nog gepland voor 2013, maar dat is duidelijk niet gehaald. Het is onduidelijk wanneer de binnenkant zal zijn voltooid, laat staan wanneer de opening in zicht is. Time magazine wist in oktober te melden dat er weer bouwactiviteiten zijn gezien en dat er af en toe licht brandt in het gebouw. Blijven hopen, zou ik zeggen.

Het is dan misschien niet meer het hoogste hotel ter wereld, maar wel zeker het grootste verlaten gebouw ter wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.