Diepe middelvinger

Ras il-Ħobż is Maltees voor “kop van het brood” en het is de naam van een enorme pilaarvormige rots in de zee ten zuiden van Gozo. Met wat fantasie lijkt de rots inderdaad wel op het eind (de kop) van een stokbrood en met wat andersoortige fantasie lijkt het op een opgestoken middelvinger, dus is het onder die naam bekend bij toeristen.

Voor duikers is het een geliefde duikstek, want deze rots rijst vanaf een diepte van bijna 40 meter op tot 8 meter onder het wateroppervlak. De basis staat op een rotswand die tot 100+ meter diep gaat. Rondom de begroeide rots wemelt het van de vis. Het is daardoor een van de mooiste rifduiken van Malta.

Mevrouw F. en ik waren in de ontzettend gelukkige positie om er twee keer te gaan duiken en het was echt prachtig, zeker met al die vissen. Ik ben natuurlijk geen vissoloog maar ik gok dat het o.a. sardientjes, lipvissen, zeebrasem, rifbaarzen, kardinaalsvis, mul en barbeel waren. En natuurlijk waren er duizenden van die lieve kleine damselfish (zwaluwstaartvis of monniksvis uit de familie van de rifbaarzen en koraaljuffertjes) als een wolk van hagelslag rondom ons. En de jagers die ze proberen te pakken, murenen, stone fish, etc.

Ras il-Ħobż – foto: Taucher.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.