Koele stroom

Afgezien van een stel omnisceptici is iedereen het er wel over eens dat zonne-energie een van de belangrijkste alternatieven is voor de fosiele energiebronnen. Zonne-energie is relatief schoon en je kunt het op de meeste daken van huizen en kantoorpanden produceren. Voor grootschaliger productie zijn meestal enorme stukken land of wateroppervlak nodig en dat stuit vaak op weerstand. 

In India is een alternatief bedacht dat meerdere voordelen oplevert; het overdekken van de irrigatiekanalen met glinsterende rijen van zonnepanelen.

Gujarat Canal Solar Power Project

Chandrasan is een klein dorp van 40 huizen met rieten muren en daken van golfplaten, en logge loslopende koeien in de staat Gujarat in het westen van India. Daar startte op 24 april 2012 het Canal Solar Power Project; een proefproject om 1 megawatt schone energie op te wekken en tevens te voorkomen dat jaarlijks 9.000.000 liter (!) water uit het lokale 750 meter lange irrigatiekanaal verdampt. Het dorp was een van de vele gemeenschappen op het platteland van India die tot voor kort geen elektriciteit hadden en in hoge mate afhankelijk zijn van het water uit irrigatiekanalen. Het idee van het proefproject was om voor beide een oplossing te bieden.

Het irrigatiekanaal werd opgeknapt en vernieuwd zodat er stalen draagconstructies met zonnepanelen boven geplaatst konden worden. De energie die wordt opgewekt uit het zonnekanaal kan de boeren van elektriciteit voorzien tijdens het energie-intensieve irrigatieseizoen, en buiten het seizoen kan de elektriciteit worden teruggeleverd aan het openbare stroomnet, verkocht aan distributiebedrijven of gebruikt worden door de kanaalautoriteit, zegt Jolly. Doordat deze stroom in een landelijk gebied wordt opgewekt, worden de transportverliezen verminderd en het lokale net versterkt.
De voordelen van zonne-installaties op kanalen hebben niet alleen te maken met lokale energieproductie en het besparen van land. Om te beginnen kunnen zonne-energiecentrales veel sneller worden gebouwd dan grote kolen- of gascentrales. Anderzijds helpt de overkapping over het kanaal om verdamping van water te voorkomen, waardoor er meer beschikbaar blijft voor gewassen en mensen.
Een ander pluspunt van de schaduw van de panelen is het terugdringen van algenbloei in de kanalen waardoor het de kwaliteit van het water beter is en waterpompen minder snel verstopt kunnen raken. Het stromende water koelt ook de panelen af, wat hun efficiëntie met minstens 2,5-5% verhoogt. 

Er zijn echter ook enkele nadelen. Dit soort zonnekanalen zijn duurder in de bouw dan normale zonnecentrales. De hele draagconstructie moet goed beschermd zijn tegen corrosie. ook moet de breedte van het kanaal precies goed moet zijn: Te breed, en de constructie wordt moeilijk en duur. Te smal en het aantal panelen dat gebouwd kan worden is te klein om voldoende zonneschijn op te vangen. Bij voorkeur moet het kanaal ook recht zijn en in noord/zuid richting stromen.
Het aanpassen van bestaande kanalen is kostbaar.

Maar goed; ik vind het een fantastisch idee om juist de arme streken van India mee te laten profiteren van dit soort ontwikkelingen.

U kunt op Google Maps het kanaal met de zonnepanelen een virtueel bezoekje brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.