Arendsoren

We kennen allemaal de spreekwoordelijke arendsogen (er is zelfs een hele boekenreeks naar vernoemd), maar mocht u zich afvragen: “hebben arenden een goed gehoor en waar zijn hun oren?” dan kan ik u een klein beetje op weg helpen.

Alleen tijdens de eerste twee levensweken van de adelaars, wanneer die nog in hun geboortedons zitten, is te zien waar het oor zich bevindt, daarna zijn de oren verborgen achter de veren aan de zijkant van hun hoofd.
Het oor is een gat schuin onder het oog. Vogels hebben geen “oorschelpen” of oorlellen zoals wij mensen en de meeste andere dieren hebben.

Horen is erg belangrijk voor vogels. De speciale ‘oorveren’ beschermen de oren tijdens de vlucht, maar zorgen ook dat geluid optimaal naar het oor wordt geleid, met minimaal windgeruis. Er zijn veel onderzoeken uitgevoerd om te bepalen hoe goed vogels kunnen horen. Vogels die voornamelijk overdag actief zijn (zoals arenden) hebben ongeveer hetzelfde gehoor als mensen, terwijl nachtvogels een veel gevoeliger gehoor hebben.

Bron: 9gag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.