Bananenrepubliek

In juni 2020 werd vanuit actiegroep Viruswaanzin opgeroepen om bananen te brengen naar rechtbanken in het land. Enkele ‘actievoerders’ gaf er gehoor aan en legden wat bananen bij de ingang van de gebouwen van de rechtbank Rotterdam, Den Haag en Amersfoort.

De oproep luidde:

“Nederland is verworden tot een bananenrepubliek. Er is geen rechtsgang meer waarbij waarheidsvinding en rechtvaardigheid centraal staat. In plaats daarvan worden er politieke belangen behartigd door de rechtsprekende macht.
Vandaag gaan we de wetsdienaren een spiegel voorhouden. Breng daarom een banaan of een trosje bij de dichtstbijzijnde rechtbank. Maak er foto’s en video’s van en deel deze via de sociale media.”

Op zich een onschuldige oproep vanuit een wereldvreemd clubje, uitgevoerd door een paar navenante volgers. Maar ik heb toch wat problemen met de boodschap.

“Nederland is verworden tot een bananenrepubliek”

Dat hoor je wel vaker, maar wat betekent dat volgens Wiktionary:

bananenrepubliek v
  1. (politiek) een van de Midden-Amerikaanse staten zoals HondurasNicaraguaEl Salvador of Guatemala, eens zo genoemd vanwege de bananenindustrie die daar alles overheerste
  2. (figuurlijk) (pejoratief) een in politiek en ecomonisch opzicht corrupt en instabiel land, dat bovendien vaak rijk is aan grondstoffen 

Ik vind het daarom echt een belediging aan de echte bananenrepublieken om zomaar Nederland daarmee te vergelijken, want Nederland is helemaal geen republiek, geen Midden-Amerikaanse staat en al helemaal niet rijk aan grondstoffen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.