Uitgesmeerd

Fruttekoek   24 februari 2021   Geen reacties op Uitgesmeerd

Erg leuk en interessant; die Mars 2020 missie van de NASA. Na de lancering op 30 juli 2020 landde de Perseverance op 18 februari 2021 op de planeet Mars.

Zo lang ik me kan herinneren waren de ruimte reizen in de media. Vroeger knipten we artikelen en vage foto’s uit de krant en plakten die in een plakboek over de reizen naar de maan. Op TV was hooguit een zeer schimmig beeld te zien. In de volgende jaren werd de berichtgeving en de kwaliteit van het bijbehorende beeldmateriaal steeds beter, met het (voorlopige) summum de Mars 2020 filmpjes die we deze week te zien kregen; fraaie kwaliteit, knap gemonteerd en spectaculair als een SciFi film.

Ook het hele scenario was spectaculair; om het Perseverance (volharding) karretje en de Ingenuity (vindingrijkheid) drone veilig op Mars te laten landen was een hele trits aan technische spulleboel nodig; vanaf de Atlas V raket voor de lancering (zeer kort na de lancering van de Chinese en VAE marsmissies) tot aan het Entry, Descent, and Landing System (EDLS) dat de landing verzorgde. Het hoogtepunt (of dieptepunt) was voor mij toch wel de manoeuvre met de Sky Crane, die het karretje aan kabels liet zakken en daarna wegvloog (op de tekening hierboven doeltreffend aangegeven als “Fly Away”).

Bij mij rees meteen de vraag; “wat gebeurt er nu met die Sky Crane?”.
Het antwoord vond ik op deze pagina van NewScientist:

Q: What happens with the sky crane when it has safely landed Perseverance? In NASA’s animations we see it fly off, but where to?

A: It flies away from the landing area so that it doesn’t endanger Perseverance when it crashes down on Mars. It ends up smeared across the planet.

Aha; de Sky Crane vliegt weg, stort verderop neer en wordt dan uitgesmeerd over de planeet.

Dat vind ik toch op de een of andere manier ineens veel minder high-tech; als je zonodig een planeet wilt vervuilen, doe dat op je eigen planeet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.