Tijdschrijven

Fruttekoek   26 december 2020   Geen reacties op Tijdschrijven

Als student aan de Tohoku University of Art and Design moest ook Kango Suzuki een afstudeeropdracht maken voor zijn hoofdvak productontwerp. Hij besloot een automaton te maken; een bewegend mechanisch apparaat dat een bepaalde taak uitvoert.

Kango was altijd al gefascineerd geweest door traditionele Karakuri-poppen (Japanse mechanische poppen) die kunnen schrijven. Hij bedacht dat het leuk zou zijn om een ​​apparaat te maken dat de tijd aangeeft door het letterlijk te schrijven. Gelukkig wist Kango niet waar hij aan was begonnen anders zou hij dat waarschijnlijk nooit gekozen hebben. Zeker niet als hij geweten zou hebben dat zijn resulterende creatie met de titel “Plock” (een samentrekking “plot” en “clock”) zou bestaan ​​uit meer dan 407 bewegende houten onderdelen.

De 407 onderdelen voor de Plock

Het apparaat wordt in beweging gezet door een reeks gewichten die de houten onderdelen aandrijven. Elke minuut wordt de actuele tijd door vier magnetische styluspennen op een magnetisch tekenbord geschreven.

Kango Suzuki bedacht het concept in april 2015 en besteedde tot augustus aan het maken van prototypes van schrijfstructuren, en daarna tot oktober aan het maken van de ontwerpen. Vervolgens werkte hij 6 dagen per week van 8:00 tot 21:00 uur om met behulp van een decoupeerzaag en schuurpapier uit multiplex de onderdelen te maken – een proces dat hij beschrijft als geestdodend. Dat heeft hij nog best lang volgehouden; in februari 2016 was de Plock klaar,

Het resultaat mag er zijn en de opmerking dat Kango geslaagd is voor zijn opleiding is wellicht overbodig.

Toen hem werd gevraagd of hij advies had voor andere studenten die zoiets willen proberen, antwoordde hij door te zeggen dat dergelijke moeilijke, langdurende en geestdodende taken zeker in verhouding stonden tot het gevoel van vervulling toen de taak eenmaal was voltooid.
En: “als je moe bent, ga dan slapen!” Die tip is echt goed waard als ik ook ooit eens zo’n plock ga maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.