Tetra

Fruttekoek   20 december 2020   Geen reacties op Tetra

De naam Tetra Pak is wellicht bij elke aardbewoner bekend. Het is de merknaam voor de verpakkingen die zijn uitgevonden en ontwikkeld door het gelijknamige bedrijf.

AB Tetra Pak werd in 1951 door Ruben Rausing opgericht in het Zweedse Lund, als een dochteronderneming van Åkerlund & Rausing. Een jaar later werd de eerste Tetra Pak-machine voor tetraëdervormige 100 ml melkverpakkingen geleverd aan de plaatselijke melkfabriek in Lund.

Ruben, Gad en Hans Rausing bij de eerste Tetra Pak vulmachine

Deze driehoek/viervlak verpakkingen werden in snel tempo populair en al snel werden deze voorzien van een polyethylene coating.

Na de eerste Classic driehoekjes volgden veel varianten zoals de wereldwijd bekende baksteenvormige Brik (200 – 1000 ml) met of zonder dopje en/of gaatje voor een drinkrietje en de meest bekende Rex; het pak met het “dakje”, waarmee de zuivelafdeling van uw supermarkt voor 75% is gevuld (en nog een paar andere afdelingen).

Genoeg reclame voor Tetra. De firma heeft een heleboel patenten op verpakkingen en de bijbehorende processen en apparaten. Dat heeft de familie geen windeieren gelegd. Toen Hans Rausing -de zoon van de oprichter- in 2019 overleed werd zijn vermogen geschat op $12.000.000.000.
In zijn leven had hij ongeveer $1.000.000.000 geschonken aan onder meer innovatie en onderzoek op het gebied van geneeskunde, mensenrechten, cultuur en het milieu.
Hans Rausing woonde van 1982 tot aan zijn dood in het UK. Van 2001 tot 2012 schonken zijn familie maar liefst £886.000 aan de Britse Conservatieve Partij.

De kinderen en kleinkinderen van de uitvinder konden hun tijd vullen met (laten) beleggen, geld uitgeven en de onvermijdelijke ruzies en schandalen veroorzaken. Kleinzoon Hans Kristian had verslavingsproblemen en was kennelijk ook betrokken bij de dood van zijn vrouw.

Dus als u weer eens een melkpak uit de zuivelkoeling pakt weet u in elk geval wie dat pak uitgevonden heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.