Hoop

Fruttekoek   5 november 2020   Geen reacties op Hoop

In het Cerro Tololo-observatorium, hoog in de Chileense Andes, wordt onder andere het uitdijende universum en donkere energie onderzocht door de 14 miljard jaar durende geschiedenis van kosmische expansie met hoge precisie te meten. Daarvoor beschikken de 400 wetenschappers over de DECam; een extreem gevoelige digitale camera van 570 megapixels die is gemonteerd op de Blanco 4-meter telescoop.

Daarmee is onder andere deze (samengestelde) foto gemaakt van ‘the Galactic Bulge’; ongeveer 10 miljoen sterren die bij het centrum van het Melkwegstelsel staan. Dat is een hele hoop, maar nog altijd maar een klein stukje van het universum.

The Galactic Bulge – Foto: NOIRlab

Op de site van NOIRlab staat een veel mooiere, inzoombare foto met veel grotere resolutie en nog een heleboel prachtige inzoombare foto’s van onze omgeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.