Bootje

Fruttekoek   24 oktober 2020   Geen reacties op Bootje

Ik woon vlak bij de Xokumse Plassen en ik overweeg wel eens om een boot aan te schaffen. Het moet wel iets kleins zijn; een sloepje, een kano of een kajak.

Klein is fijn, maar je kunt het ook overdrijven; het bootje 3DBenchy dat de onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben gebouwd is niet langer dan 30 micrometer (0,03 millimeter); “ongeveer een derde van de dikte van een haar”.
Dat is behoorlijk klein!

3DBenchy: een bootje van 30 micrometer (0,03 millimeter) lang
Foto: Universiteit Leiden

De onderzoeksgroep van de Leidse natuurkundigen experimenteert met “microzwemmers”: zeer kleine deeltjes die in water bewegen en slechts met een microscoop kunnen worden gevolgd. Een van de doelen is om het gedrag van biologische microzwemmers, zoals bacteriën, beter te begrijpen.

Dergelijke deeltjes zijn meestal bolvormig, maar met behulp van de Nanoscribe Photonic Professional 3D-printer kon de groep ook microscopisch kleine synthetische microzwemmers maken.
En de 3DBenchy is daar een fraai voorbeeld van. Dit piepkleine, zeer gedetailleerde bootje heeft geen schroef, maar kan wel varen.

Ik snap er zelf niks van, maar wie iets meer over het onderzoek wil weten kan hier meer lezen.

Ongetwijfeld een heel mooi en knap gemaakt bootje, die 3DBenchy, maar voor de Xokumse Plassen hou ik het toch maar op een opblaaskano.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.