Mee(r)valler

Fruttekoek   11 oktober 2020   Geen reacties op Mee(r)valler

De Gestreepte Palingmeerval leeft in ondiep, rotsachtig water, voornamelijk voor in de Indische Oceaan. Het dier heeft een apart uiterlijk, met de karakteristieke kop van een meerval, met vier paar weerhaken rond de mond, maar het langwerpige, beweeglijke lichaam van een paling.

De borstvinnen en eerste rugvin hebben stekels die bij aanraking een zeer giftig gif afgeven, een gif dat zelfs voor mensen dodelijk kan zijn. Da’s dus niet zo leuk.

Het dier is wel leuk om naar te kijken, want deze meervallen gebruiken scholing als een foerageertechniek om het meeste uit de grond waarop ze zich voeden te halen. Ze fungeren in feite als een roterende machine, waarbij ze om beurten met hun snuit in het substraat naar voedsel te zoeken en daarna boven de school te hangen om roofdieren of indringers in de gaten te houden. Dat geeft een vreemd beeld, zoals te zien in deze video van de roterende Plotosus lineatus fourageermachine.

Juveniele Gestreepte Palingmeervallen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.