Platypus

Fruttekoek   15 september 2020   Geen reacties op Platypus

Een Vogelbekdier (Ornithorhynchus anatinus) is een raar dier. Hoewel de oorspronkelijke bewoners van Australië het dier natuurlijk al lang kenden was het voor de eerste Britse kolonisten wel even wennen om het dier te duiden. Ze wisten niet goed wat ze er mee aan moesten en gebruikten verscheidene namen voor het dier, waaronder duckbill (eendenbek), duckmole (eendenmol) en watermole (watermol).
De eerste Latijnse naam die aan het dier werd toegekend was Platypus anatinus: “platvoeteend”. Die naam bleef hangen, ook al werd de diersoort later omgedoopt tot Ornithorhynchus anatinus, wat zoiets betekent als “eendachtige vogelsnuit”.
In feite zijn vogelbekdieren zo ongebruikelijk dat taxonomen meer dan tachtig jaar nodig hadden om te beslissen wat ze zijn.

Platypus in Tasmanië – Foto door KlausFlickr: Wild Platypus 4, CC BY-SA 2.0

Vogelbekdieren komen maar op een relatief klein stukje van onze aardbol voor; in het oosten van Australië.

Verspreidingsgebied van de Platypus – Bron: Wikipedia

Ze zijn in de vorige eeuw ook uitgezet op Kangaroo Island (het gele gebied op de kaart); een eiland dat was verkozen als een toevluchtsoord voor bedreigde wilde dieren. Daar konden ze zich met succes voortplanten.

Ik ben dit voorjaar in deze gebieden geweest en we hebben naarstig gezocht naar een platypus in het wild. Maar zelfs op de plaatsen met de beste kans van slagen zagen we allerlei dieren, maar geen platypus. En tegen de tijd dat we naar Kangaroo Island zouden gaan was dat eiland eigenlijk ontoegankelijk vanwege de felle en aanhoudende bosbranden. Het gele gebied op de kaart is grotendeels verwoest. Gelukkig hebben een aantal vogelbekdieren het overleefd en blijken actief aan het voortbestaan van hun soort te werken.

Da’s maar goed ook, want de eiwitten in hun melk van dit rare dier blijken op hun beurt ook raar te zijn. Een onderzoek toont aan dat die eiwitten mogelijk een ​​nieuw en krachtig antibioticum kunnen zijn; puur omdat ze anders zijn dan alle andere eiwitten op aarde. Dat zou best goed nieuws zijn, want de huidige antibiotica worden zo vaak gebruikt dat de steeds muterende en evoluerende bacteriën resistent tegen worden en zelfs superbacteriën zoals MRSA vormen. Als er een ernstige antibioticaresistente ziekte zou uitbreken en zich over de wereld zou verspreiden, zouden we behoorlijk in de problemen komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.