Verne’s blik

Fruttekoek   26 augustus 2020   Geen reacties op Verne’s blik

De Franse schrijver Jules Verne had in 1863 veel succes met zijn boek ‘Cinq semaines en ballon‘.

Jules Verne in 1884, met vooruitziende blik
Foto: Étienne Carjat – Wikimedia

Dat succes had hij mede te danken aan zijn uitgever Pierre-Jules Hetzel, die buitengewoon rijk geïllustreerde edities van Jules Verne’s romans had uitgebracht.

Verne had nog wel wat andere manuscripten klaarliggen, zoals ‘Paris au XXe siècle‘, dat hij in 1860 had geschreven als toekomstroman over Parijs in het jaar 1960. De uitgever Hetzel zag dat boek helemaal niet zitten omdat hij vond dat het een toekomstvisie presenteerde die veel te negatief en onwaarschijnlijk was voor het publiek uit die tijd;

“On ne croira pas aujourd’hui à vos prophéties.”

Blijkbaar schreef Hetzel ‘Publicatie van dit werk zou ik als rampzalig voor uw naam beschouwen’. De jonge Jules Verne koos daarom eieren voor zijn geld en stopte het manuscript weg in een kluis, waar het bleef tot na zijn dood in 1905. Hoewel ‘Paris au XXe siècle‘ als een van zijn niet-gepubliceerde werken bekend stond deed aanvankelijk niemand een poging om het te vinden. Totdat de achterkleinzoon Jean Jules Verne zich de kluis herinnerde. In 1989 werd de deur met een snijbrander geopend. In de kluis zaten wat waardepapieren, een onafgemaakt toneelstuk én het onbewerkte manuscript van ‘Paris au XXe siècle‘.

In 1994 werd het boek voor het eerst in Frankrijk gepubliceerd. De roman speelt zich af in het Parijs van 1960 en gaat over de jonge schrijver Michel die leeft in een wereld waar de wetenschap heeft gezegevierd, ten koste van literatuur, muziek en schilderkunst die als nutteloos worden beschouwd.

In die wereld reden metro’s als een soort hyperloop treinen, maar ook voertuigen op watersstof(!). Ook schrijft hij over machines die lijken op kopieerapparaten en computers, in kantoorgebouwen.
Jules Verne voorzag ook de toename van het gemotoriseerd verkeer, de vorming van voorsteden, het afschaffen van Grieks en Latijn op school, de evolutie van muziek die niet meer wordt gezongen maar geroepen, en de invloed van de Engelse taal ten koste van het Frans.

De kern van het boek is de worsteling van de hoofdpersoon om zich als kunstenaar staande te houden in die moderne wereld.

De echtheid van het manuscript is geverifieerd door experts. Het is toch opmerkelijk hoe de jonge Jules Verne zo’n vooruitziende blik bleek te hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.