Decimaal

De Spaanse S-80-onderzeeërs zouden in 2015 in de vaart komen, maar door de ontdekking van “algunas desviaciones relacionadas con el balance de pesos del submarino” (“enkele afwijkingen in verband met de gewichtsbalans van de onderzeeër”) in 2013 liepen ze zeven jaar vertraging op. Iemand had een decimaalteken op de verkeerde plaats gezet. Daardoor kwam het drijfvermogen van de onderzeeër in gevaar en kon niet gegarandeerd worden dat het schip na een duik weer aan het wateroppervlak kon komen, wat bij een onderzeeër onhandig is.

Uit berekeningen van de Nederlander Jack Reijmers bleek dat de gewichtsverdeling alleen kon worden hersteld door de S-80 met ongeveer 10 meter te verlengen, naar bijna 81 meter. De kostenoverschrijdingen om dat op te lossen bedroeg € 2 miljard. Een van de duurste rekenfouten ooit.

De onderzeeër kreeg ook meteen een nieuwe naam: de S-80 Plus.

Telkens moet de opleverdatum verschoven worden, bijvoorbeeld omdat de S-80 Plus 4 meter te lang bleek te zijn voor de aanlegplaatsen in de haven in de Zuid-Spaanse stad Cartagena. Tot overmaat van ramp zijn er ook problemen met de motoren. Ook is het nog maar de vraag of de S-80 de concurrentie aankan met andere onderzeeërs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.