Zeedraak

Fruttekoek   21 januari 2020   Geen reacties op Zeedraak

Een duikgenoot gaf ons een tip voor een bijzondere duikervaring; het zoeken naar de Leafy Sea Dragon!

Deze “grote rafelvis” (Phycodurus eques) of “zeedraak” is een vreemde zeevis die verwant is aan de zeepaardjes en alleen in het zuiden en westen van Australië voorkomt. De vis heeft niet het uiterlijk van een cliché vis, leeft tussen het kelp en wordt niet groter dan 35 cm. Door de kleur en vorm lijkt het dier veel op de kelp en is daardoor uitstekend gecamoufleerd en dus moeilijk te vinden. Om het nog moeilijker te maken beweegt het met de deining mee, net als het kelp.

Leafy Sea Dragons

Om de kans om ze te kunnen zien zo groot mogelijk te maken vertrouwden we op een gids; Gerry. Hij nam ons mee naar Rosetta Head waar we een uur lang naar de Leafy Sea Dragons zochten. Het zicht in het deinende water was slecht, maar desondanks vond Gerry als snel de eerste zeedraak en het was inderdaad heel moeilijk om die eerste überhaupt te zien tussen het kelp. Maar toen we eenmaal wisten waar we naar moesten kijken werd het makkelijker en zagen we in totaal maar liefst 6 draken.

Foto: James Rosindell / CC BY-SA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *