Onderwaternest

Fruttekoek   15 november 2019   Geen reacties op Onderwaternest

In de zee rond Bali is veel koraal te vinden, maar ook veel vis. Vroeger gebruikten sommige vissers nog wel eens blast fishing als methode. Daarbij worden explosieven gebruikt om scholen vis te verdoven of te doden om ze gemakkelijk te kunnen verzamelen. Deze vaak illegale praktijk kan zeer destructief zijn voor het omliggende ecosysteem, aangezien de explosie vaak de onderliggende habitat (zoals koraalriffen) vernietigt die de vissen ondersteunen. De methode is natuurlijk ook gevaarlijk voor de vissers zelf, maar aangezien ze geen andere bron van inkomsten hadden namen ze dat voor lief.

Voor de vissen, het koraal en de vissers in de buurt van het eiland Gili Meno kwam een oplossing in de vorm van een sculptuur. Het kleine eiland tussen Bali en Lombok in Indonesië is beroemd is om zijn kristalheldere water en schildpaddenpopulatie. En in dat water staan op 5 meter diepte 48 levensgrote beelden in een kring.

NEST, Gili Islands, Indonesia – Jason deCaires Taylor

Het gaat om het project NEST van Jason deCaires Taylor, een kustenaars die vooral onderwatersculpturen maakt. De sculpturen zijn gemaakt van pH-neutraal, milieuvriendelijk cement en verankerd op de zeebodem. Binnen korte tijd gaat Nest een thuis bieden aan zachte koralen en sponzen, die op hun beurt weer andere zeedieren zullen stimuleren. Dit maakt de weg vrij voor delicate harde koralen en uiteindelijk zal zich een volledig gevestigd rif vormen.

NEST, Gili Islands, Indonesia – Jason deCaires Taylor

Nest is geschonken aan de lokale gemeenschap. Het kunstmatige rif ligt in ondiep water op zwemafstand van een strand dat voor iedereen toegankelijk is, inclusief de permanente bevolking van het eiland van 500 mensen. Ik heb de eer gehad om er (samen met een boel andere bofkonten) te snorkelen. Het was erg leuk om te zien en de vissen vonden het ook erg mooi. Bovendien begint er inderdaad ook koraal op te groeien. Ik heb begrepen dat er op meerdere plekken rond Bali dergelijke beelden zijn neergezet om het koraal te beschermen; meer beelden betekent meer snorkelaars en dat betekent minder vissers die springstof gebruiken. En de vissers verdienen een aardige boterham om de snorkelaars naar de juiste plek te varen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *