Garuda Wisnu Kencana

Vanaf Ngurah Rai International Airport op Bali zag ik de verte iets vreemd, iets dat duidelijk groter was dan alles in de omtrek.

Later bleek dat het beeld van Garuda Wisnu Kencana te zijn, 10 kilometer zuidelijk vanaf de plek waar ik het zag; een 122 meter hoog standbeeld in Garuda Wisnu Kencana Cultural Park op Bali, Indonesië.
De totale hoogte van het monument, inclusief het 46 meter lange voetstuk, is 122 meter en is daarmee 30 m hoger dan het Vrijheidsbeeld.

Garuda Wisnu Kencana – Foto: Bebek Bengil

Het beeld stelt het hindoeïstisch verhaal over de zoektocht naar Amrita (het levenselixer) voor. Volgens deze mythe stemde Garoeda (deels mens, deels adelaar) ermee in dat Vishnoe hem als rijdier kon gebruiken in ruil voor het recht om het elixer te gebruiken om zijn tot slaaf gemaakte moeder te bevrijden.

Dat leek een goede aanleiding om er een supergroot standbeeld voor te bouwen. Het duurde 28 jaar en ongeveer $ 100 miljoen om het standbeeld te bouwen. Die lange doorlooptijd kwam door een onderbreking van 16 jaar vanwege een economische crisis, maar in 2018 werd het beeld toch feestelijk onthuld.

Religieuze groepen op het eiland klaagden dat de enorme omvang het spirituele evenwicht van het eiland zou kunnen verstoren en dat het commerciële karakter ongepast was, maar desondanks is het een nieuwe toeristische attractie geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *