Gebruiksaanwijzing

Tot dusver heb ik in Japan serieus nog maar één toilet bezocht dat een normale toiletpot als voornaamste meubilair had. Meestal is het een futuristisch high-tech machine of juist een eenvoudige, maar keurige doe-het-zelf hurkgelegenheid.

Een typisch Japanse toilet machine

Voor wat betreft de futuristisch high-tech machines is het wellicht handig om zich, voorafgaand aan een bezoek, alvast voor te bereiden. U kunt zich natuurlijk inschrijven voor een 3-daagse praktijk cursus met workshops, maar u kunt net zo goed hier even de samenvatting lezen.

Zo’n machine heeft een bedieningspaneel dat opzij en/of aan de muur bevestigd zit. Doe vóór het zitten vooral het deksel omhoog, anders komt uw boodschap niet correct door en werkt de machine niet naar behoren.

Dat bedieningspaneel heeft meestal met een hele lijst van functies om het brengen van de boodschap op te luisteren, bijvoorbeeld met geluiden van vogels of watervallen. De knop 音 (oto, geluid) is dan voor jou. Wees niet verbaasd als je wc-bril is voorverwarmd. U kunt de temperatuur aanpassen met de knoppen 高 (hoger) of 低 (lager).

Na het brengen van je boodschap kun je je onderwereld weer laten schitteren. Druk op お し り (oshiri, achterbips) voor een straal water waar het nodig is. Voor vrouwen is er ook nog de デ (bidet – voorbips) knop. や わ ら か (yawaraka) geeft je een meer ‘zachte’ reiniging.

Meer geavanceerde toiletten bieden mogelijk de opties 水勢 (suisei, waterdruk) en 位置 (ichi, positie). Om aan te passen, drukt u gewoon op de overeenkomstige pijlen of laat u het licht naar 低 / 弱 (laag / zwak) of 高 / 強 (hoog / sterk) bewegen. Als je klaar bent met wassen of per ongeluk op de verkeerde knop hebt gedrukt, druk je op afbreken met 止 (stop). Om het nog beter te maken, kun je met een druk op de knop warme lucht (乾燥, kanso) blazen om alles in een flits droog te krijgen.

2 thoughts on “Gebruiksaanwijzing

  1. Fruttekoek

    Bedankt voor de tip. Ik heb echter de stopknop weten te vinden. Scheelt een hoop tijd.
    Tot nu toe bevalt de Panasonic CH325 met afzonderlijk bedieningspaneel het best.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *