Spaghetti

Fruttekoek   6 oktober 2019   Geen reacties op Spaghetti

Mooi, nu we weten waar udon en noodles vandaan komen is het tijd om de origine van spaghetti eens te bekijken. Enige gelijkenis valt niet te ontkennen; vooral het masochistische aspect van het nuttigen van een bijbehorend gerecht.

Er wordt wel eens verteld dat het is uitgevonden op Sicilië, dat het in China is uitgevonden en dat Marco Polo de kennis van dit voedsel naar Venetië heeft gebracht. Het lijkt er echter dat het eigenlijk een Arabische etenswaar is.

De spaghetti die Polo in het verre oosten tegenkwam was gemaakt van rijstmeel of harde tarwebloem (lange noedels). Algemeen wordt aangenomen dat de variëteit van durumtarwe die in de middeleeuwen op Sicilië bekend was, zoals citroenen en sinaasappels, door de Arabieren werd geïntroduceerd.

Begin 1154, kort voor de dood van de koning van Sicilië, koning Rogier II, en ongeveer een eeuw voor de geboorte van Marco Polo, voltooide een chroniqueur en geograaf met de naam Abu Abdullah Mohammed al Edrisi (of Idrisi) een gedetailleerd geografisch overzicht van Sicilië. Edrisi beschreef onder andere hoe in de Siciliaanse stad Trabia de inwoners een vorm van pasta maakten van harde tarwe, en dat dit product, gevormd in lange strengen, in grote hoeveelheden werd vervaardigd voor export naar andere regio’s.

Of ze er ook een mooie tomatensaus en parmezaanse kaas bij leverden vermeld Edrisi helaas niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *