Moment

Fruttekoek   17 september 2019   1 reactie op Moment

U bent vast wel eens gevraagd “heb je een momentje?”, of “waar ben je op dit moment?”
Of een ober die tegen u zegt “Moment, ik ben zo bij u”.

Maar wat is nou zo’n moment? Stomtoevallig kwam ik er achter dat een moment precies 90 seconden is. Want een moment (momentum) was een middeleeuwse tijdseenheid. De vroegste verwijzing naar het moment is uit de geschriften van de Eerbiedwaardige Beda, uit de 8e eeuw waarin hij een systeem van tijdsindeling beschrijft als 1 uur = 4 punten = 5 maanpunten = 10 minuten = 15 delen = 40 momenten, ofwel 1 uur = 40 momenten, ofwel 1 moment = 90 seconden.

Dat systeem is gebaseerd op de beweging van een schaduw op een zonnewijzer. Die omvatte 40 momenten in een zonne-uur, een twaalfde deel van de periode tussen zonsopgang en zonsondergang. De lengte van een zonne-uur hangt echter af van de lengte van de dag, die op zijn beurt varieert met de seizoenen. Hierdoor is de lengte van een moment weliswaar niet in alle seizoenen gelijk, maar komt gemiddeld overeen met 90 seconden.

De Eerbiedwaardige Beda (Venerable Bede) had in die tijd blijkbaar tijd genoeg om zich de hele tijd bezig te houden met de tijd, want hij heeft er destijds twee boeken over geschreven.

Kortom; die ober is over 90 seconden bij u.

One thought on “Moment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.