Slakkentrek

De jaarlijkse slakkentrek naar het noorden is weer begonnen. Telkens als het voorjaar vordert en de temperaturen oplopen beginnen alle naaktslakken in Nederland aan de lange tocht naar de noordelijke landen zoals Noorwegen.

Wegslak (Arion rufus)

Wegslak (Arion rufus) – Bron: Rasbak op Wikipedia

Aangezien de topsnelheid van een slak ongeveer 7 meter per uur bedraagt (en de afstand tot Noorwegen toch al snel zo’n 1.200 km) is de slak ongeveer 171.428 uur onderweg; onafgebroken op topsnelheid. Dat zijn 7.142 dagen!

U zult begrijpen dat dit niet echt een goed plan is. Dat is te verklaren doordat slakken niet de meest intelligente dieren zijn. Om het nog erger te maken hebben ze een belabberd richtingsgevoel waardoor een kudde slakken vaak al na 25 cm volledig de weg kwijt is geraakt. Vaak komen ze al binnen twee dagen uit waar ze begonnen zijn.

En dan te bedenken dan ze na hun volledig nutteloze reis van 19,5 jaar meestal meteen rechtsomkeert maken om weer terug te reizen vanuit het vermeende reisdoel “Noorwegen” naar Nederland. Gelukkig kunnen sommige slakken wel 30 jaar oud worden, dus een keer in hun leven kunnen ze die zomertrek wel maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *