Niks 5 seconden!

Wellicht kent u de zogenaamde “vijfsecondenregel“; de veronderstelling dat voedsel dat op de grond is gevallen nog niet besmet zou zijn met bacteriën als het binnen vijf seconden wordt opgeraapt. Want die bacteriën zijn nogal traag en moeten eerst helemaal naar dat voedsel lopen.

… en valt natuurlijk altijd met het beleg naar beneden!

Dat die regel flauwekul is wisten we natuurlijk al lang, maar gelukkig is er ook wetenschappelijk bewijs; voor iedereen beschikbaar. Reeds in 2006 hebben Dawson c.s. aan de universiteit van Clemson University al onomstotelijk aangetoond dat voedsel dat op diverse ondergronden (hout, tegels en tapijt) terechtkwam meteen besmet konden raken met een salmonellabacteriën. Die bacteriën kunnen zeer lang actief blijven als ze in droge omstandigheden op de grond aanwezig zijn. Zelfs bacteriën die al 8 uur op de grond lagen, waren nog steeds in staat om brood te besmetten in minder dan vijf seconden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.