Kafya solplu

Fruttekoek   3 augustus 2018   Geen reacties op Kafya solplu

Helaas voor alle uitvinders in het paraplu/parasol domein; de ultieme paraplu is reeds uitgevonden.

Een Saoedisch-Palestijns duo heeft een ‘slimme paraplu’ uitgevonden om tegemoet te komen aan de eisen van moslimpelgrims tijdens de hete dagen van de hadj. In het ontwerp bestaat het “dak” van de paraplu/parasol, kafya genaamd, uit twee lagen warmte-isolerend materiaal waarop 16 opvouwbare zonnecellen zijn bevestigd – niet alleen om pelgrims te beschermen tegen de zon, maar ook om elektriciteit te leveren uit zonne-energie.

En die elektriciteit is hard nodig om alle mogelijkheden van deze paraplusol te benutten: In het midden onder de parasolplu is een kleine ventilator gemonteerd, waarmee een pelgrim of ander type parasolist kan afkoelen. En aan het einde van de steel ligt een zaklamp, voor de paraplu├»st die ’s nachts nog snel een vers uit de koran wil lezen.
Verder heeft de kafya ook multifunctionele USB-uitgangen om mobiele telefoons en tablets op te laden, of een powerbank. Bovendien is de paraplusol gekoppeld aan de GPS via de smartphone van de houder.

Je komt volgens mij wel een heleboel handen tekort om alle ingebouwde gadgets te kunnen bedienen.

Voor de Nederlandse markt zou ik nog wel willen weten of de kafya ook bestand is tegen regen.

PS: Het bericht is al uit 2016. Ik heb niet de indruk dat de kafya als zodanig op de markt is gekomen, maar op AliBaba zijn wel een boel soortgelijke parasolplu’s te koop waarin weliswaar geen zonnecellen, GPS of USB zijn ingebouwd, maar wel een ventilator en zelfs een sproeier die water kan sproeien ter verkoeling. Hopelijk hebben de uitvinders daar een graantje van mee kunnen pikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *