Zwemmen in een aquarium

Ik begin de techniek van het onderwater zwemmen onder de knie te krijgen. Ik heb het geluk gehad dat ik een duikcursus kon volgen in tropische omstandigheden, in een zee vol vissen en koraal.

In West-Europa is het altijd maar de vraag of het water warm genoeg is en het zicht voldoende. Daar hebben ze in België iets op gevonden. Het voormalige mijnbouwgebied bij Beringen heeft van de Belgische overheid een nieuwe bestemming gekregen. Ten eerste als cultureel erfgoed, maar ook als recreatief centrum. Op het terrein stonden ook twee “indikkers” van de steenkolenwasserij. Indikkers zijn gigantische bassins waar het water in wordt opgeslagen om er naderhand steenkool mee te wassen.
In deze voormalige Beringse indikkers ontstond onder de naam TODI een gewaagd en uniek project. De grootste van de twee indikkers werd omgebouwd tot een groot zwembad met een diameter van 36 meter, een maximale diepte van 10 meter en een inhoud van 6.200.000 liter water. Dat water is warm, helder en wordt constant gefilterd. Dat moet ook wel, want er zwemmen enkele duizenden (sub)tropische zoetwatervissen; zo’n 30 verschillende soorten.
Het is dus een enorm aquarium geworden, waar je de vissen door een van de ramen kunt bekijken.

TODI Beringen (B)

Dat is op zich al bijzonder, maar in dit reuzenaquarium kun je ook al snorkelend naar de gekleurde vissen kijken. Sterker nog; je mag er gewoon tussen zwemmen met een duikuitrusting: Het is één van de prachtigste en meest fantastische indoor duikbassins. De vissen en de duikers zwemmen tussen levensechte decorelementen zoals grotten, een mijngang, autowrakken en zelfs een onderwatercafé. De vissen zijn niet bepaald schuw en dat maakt het tot een unieke belevenis.

Onderstaande video van MaartenH geeft een goede indruk, hoewel de opname al ruim een jaar oud is. Volgens mij zijn de vissen inmiddels talrijker en groter geworden..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.